Solviken
 
Titel: Solviken
Författare: Annika Estassy
Antal sidor: 364 (Inbunden)
ISBN: 97891 8744 33016
Serie:
Publiceringsår: 2013
Originaltitel: -
Första mening: "Marie Lindsjö såg på klockan."
 
Handling: Marie ärver lite hastigt och lustigt ett hus ute i Roslagens skärgård, av en faster som hon inte hade någon vidare kontakt med. Hon börjar direkt drömma sig bort till huset och till det tänkta nya livet med Philip, mannen i hennes liv som för tillfället är gift med en annan kvinna. Fast han ska snart göra slut med henne och offentliggöra Marie som sin flickvän, tror hon. Samtidigt balanserar Niklas rollen som pappa till Ebba och ex-man till en svartsjuk gammal flickvän, som också är mamma till hans barn, och bästa kompis till Gabriel som precis har gjort slut med sin flickvän. Dessutom närmar sig fyrtiorskrisen för dem samtliga.
 
 
Omdöme: Jag har ju svårt för "relationsromaner" eller "chic lit" eller vad man nu vill kalla det där kvinnornas högsta önskan i livet är att en man friar till henne så att hon kan känna sig lycklig. I boken finns det två kvinnliga huvudpersoner och bägge beter sig likadant även om deras personligheter skiljer sig markant åt. Ylva är den svartsjuka kvinnan som snokar bland sin pojkväns papper och som längtar efter ett ståtligt frieri. Marie är den harmoniska kvinnan som ändock måste intala sig själv att vara självständig, detta trots att hon höll ihop länge med en gift man som hennes bekantskapskrets sa att hon borde bryta upp med. Det irriterar mig när handlingen speglar en relation där kvinnan inte känner sig fullbordad utan en man vid sin sida. Männen i boken saknar också någon vid sin sida, det är dock inte lika uttalat och deras känsla av att vara otillräckliga framkommer inte alls lika tydligt som hos kvinnorna. Varför kan de inte besitta en uns självkänsla? 
 
Det ska dock erkännas att jag började ifrågasätta mitt eget omdöme för vad jag än har skrivit innan så tyckte jag faktiskt att den var lite mysig. Som en slug orm slingrade den sig in och vägrade släppa taget. Jag vill inte tycka om en sådan här bok men det gjorde jag faktiskt. Den var lättsam, stundtals rolig och stundtals försökte den att vara rolig lite för mycket och det var ju i och för sig lite roligt i sig och det var en väntad handling men jag kan inte undgå att tycka att det var en trevlig bok på det stora hela. Marie och Niklas som är två helyllekaraktärer och som jag i vanliga fall tycker är jobbiga att läsa om på grund av deras sockergullighet blev till sist intressanta. Ylva som jag hade kunnat tycka bäst om blev dock lite psykopatiskt beskriven tycker jag och istället för att utmärka henne som ett svart får hade jag velat se henne i en lite mer gråskala. 
 
Rent språkligt var den som sagt lättsam men ibland slängdes det in uttryck som i alla fall fick mig att stanna upp, såsom Adonis och Annapurna som blev till metaforer som jag inte riktigt förstod innebörden av eller meningen med. Sedan blev det som jag tidigare nämnt lite tillgjort ibland, humorn vill inte riktigt infinna sig eftersom den inte alltid känns naturlig utan tillrättalagd och då förstör den upplevelsen mer än vad den tillför.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon