Blod & Stjärnstoft
 
Titel: Blod & Stjärnstoft
Författare: Laini Taylor
Antal sidor: 462 (Inbunden)
ISBN: 97891 7028 2812
Serie: Önskemånglarens dotter #2
Publiceringsår: 2014 (Original: 2012)
Originaltitel: Days of blood & Starlight
Första mening: "Prag, tidigt i maj."
 
Recensionsexemplar från Bazar förlag.
 
Handling: Världen med Kimärer och Serafer ligger i spillror och Karou är den enda som kan ge Kimärerna en chans till återupprättelse men då måste hon vara beredd att offra allt för att hjälpa sitt folk. Hon måste även vara beredd att utlåna den enda varelsen som hon någonsin har älskat. Ett krig är i antågande, ett krig som ingen av sidorna egentligen vill genomlida men som tycks oundvikligt. För hur lägger man ner vapnen när det enda man har matats med sedan barnsben är hur bestialiska motståndarsidan är?
 
 
Omdöme: En av förra årets stora överraskningar var för mig Mörk Ängel, en bok som jag gick in i på ett lite halvhjärtat försök men som visade sig ta mig med storm. Jag som intalar mig att jag inte gillar fantasy med fantasifulla figurer var hela tiden tvungen att läsa en kapitel till och jag som tycker att humor i böcker blir krystat blev där helt såld på den fyndiga dialogen. Jag behövde aldrig oroa mig för att bli besviken på uppförljaren, den uppfyller precis samma nivå som den tidigare även om jag är lite mer beredd nu än vad jag var vid läsningen av den tidigare boken i serien. Det enda jag har att inverka mot är att jag inte riktigt minns vad som hände i den förra boken och det tog ett bra tag innan jag greppade varför Karou var fylld med sådant hat. Jag vet fortfarande inte exakt varför men jag tog det för det var det var.
 
Jag kan egentligen inte riktigt peka på vad det är som gör att jag gillar den här serien så pass mycket som jag gör, mer än andra liknande i genren. Det kan ha att göra med att kärleken aldrig känns fånig, att de faktiskt offrar den för ett högre syfte vilket ger lite pluspoäng hos mig när andra tonårsböcker bara dryper av romantiseringar. Det känns också som att Akiva och Karou är på samma nivå, det är ingen som är bättre än den andra och det förekommer inte några förlegade könsstereotyper. Sedan gillar jag den bitska humorn som finns och att dialogen på så sätt faktiskt känns både realistisk och naturlig. 
 
Själva handlingen tappar jag lite på eftersom jag inte riktigt minns vad som har föranlett kriget som är i antågande. Och för en gångs skulle är jag mer intresserad av vad som kommer att hända mellan Karou och Akiva än mellan de olika stammarna i landet. Det är en väldigt komplex berättelse som Laini Taylor målar upp och hela världen andas lite Game of thrones, i brist på andra bättre närstående fantasyreferenser. Jag ser fram emot den sista och avslutande delen! 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Laini Taylor:
Mörk ängel (Önskemånglarens dotter #1)
 
#1 - Zelly

den här serien är jag så nyfiken på :)