Diamantmysteriet
 
Titel: Diamantmysteriet
Författare: Martin Widmark
Illustratör: Helena Willis
Antal sidor: 80 (Inbunden
ISBN: 9789163820755
Publiceringsår: 2002
Serie: LasseMajas Detektivbyrå #1
Rekommenderad läsålder: 6-9 år
Originaltitel: -
Första mening: "Gatorna ligger tomma i den lilla staden Valleby."
 
Handling: Muhammed Karat har råkat ut för flera stölder och när inte polisen kan lista ut vem den skyldige är vänder han sig till Lasse-Majas detektivbyrå. Det finns tre anställda i juvelarbutiken och tillika tre misstänkta. Det är upp till Lasse och Maja att med hjälp av list och mod räkna ut vem som har det starkaste motivet att stjäla. Är det Ture Modig som är den som egentligen skulle ha ägt butiken? Eller är det Lollo Smith med smak på livets goda? Eller är det möjligen den trogna Siv Leander som olägligt nog har hamnat i penningknipa?
 
 
Omdöme: En klassisk liten pusseldeckare för barn där det gäller att foga samman de till synes obetydliga bitarna till en lösning för att kunna lista ut vem den skyldige är. Det är spännande och inte helt lätt att lista ut vem det är som har det starkaste motivet, vem som har kapaciteten och vem som är intelligent nog att få ut diamanterna ur byggnaden utan att någon märker det. Jag trodde att jag hade lösningen i fickan väldigt tidigt men ack vad jag misstog mig. Fast lite rätt måste jag ändå få skryta med att jag hade. En perfekt bok för att öka läslusten då det är spännande men aldrig läskigt och som läsare kan man vara lika delaktig i jakten på tjuven som Lasse och Maja. Jag förstår att serien har erhållit en så oerhörd populäritet. 
 
Passar bra både som högläsningsbok och för den lässugne som vill testa att knäcka koden själv. Inspirationen till att försöka borde ändå finnas där med tanke på att man vill veta hur det går. Jag ville det i alla fall men så är ju också deckare en favoritgenre. Det enda jag saknar lite är nog humor, eller också är det jag som är för gammal för att inse när den smyger fram. 
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
 
#1 - Elina

Sådant här tycker jag är urmysigt! Jag läste också en Lasse Maja-bok i en av mina sommarkurser (deckare för barn och unga). Jag uppskattade det kanske lite extra just då dessutom eftersom jag bodde hemma hos mina föräldrar den sommaren för sommarjobb inom hemtjänsten och varje kväll högläste jag nästan en timma minst för min lillasyster (som var tio år då). (; (: Hon älskade Lasse Maja, Ture Sventon m.fl. ;D Vi sov bredvis varann största delen av sommaren.

Svar: Nej, vad mysigt det låter! Se vad böcker kan skapa fina minnen ;)
Carolina Edvinsson