Jordstorm
 
Titel: Jordstorm
Författare: Mons Kallentoft
Antal sidor: 297 (Inbunden)
ISBN: 97891 37137 506
Publiceringsår: 2014
Serie: Malin Fors #8
Originaltitel: -
Första mening: "Maskarna krälar omkring mig."
 
Recensionsexemplar från Forum.
 
Handling: En morgon i maj hittas en ung man död i ett dike i närheten av Göta kanal. Han är naken men kroppen visar inga synliga spår efter våld. Polisen utreder det dock direkt som ett mord och fallet hamnar hos Malin Fors och hennes kollegor. Den döda mannen visar sig vara den tidigare Sverigedemokraten Peder Åkerlund som uteslöts ur partiet för sina rasistiska uttalanden. Det visar sig vara lätt att finna fiender i hans omgivning men när även Nadja Lundin anmäls saknad som befinner sig på den andra sidan av den politiska skalan börjar motiven svikta och det blir allt svårare att förutspå mördarens nästa steg. 
 
 
Omdöme: Det var nära ögat Mons Kallentoft, att du gick miste om mig som läsare, men eftersom jag är envis vill jag alltid ge en gammal serie ytterligare en chans till och då blir det extra roligt när det händer att det vänder. Jag har varit så himla trött på Malin Fors en längre tid nu och det var nära att jag gav upp efter Vindsjälar som jag tyckte var ett bottennapp men jag är glad att jag inte gjorde det. Den förra boken tog upp privatiseringen av vården och här är det rasismen som får stå i fokus, både i mordutredningen men även bland karaktärerna. Det är ett aktuellt ämne och även om det har skrivits mycket bättre böcker och deckare kring det tidigare så är det alltid ett tacksamt ämne att ta upp eftersom det berör så många och är så ofantligt viktigt att fortsätta att prata om. Så lite pluspoäng bara för det.
 
Malin Fors som karaktär tycker jag också har utvecklats och jag slipper irritera mig på hennes egoism. Istället känns hennes känslor mer verkliga och jag är glad att hon inte trampar på alla i sin omgivning hela tiden utan faktiskt inser att universum inte kretsar kring henne, oftast i alla fall. Språkligt är det alltid lite särskilt att läsa en bok om Malin Fors, det är nästan fler meningar uppbyggda kring frågetecken än punkt och i början tyckte jag att det var speciellt men nu känns det nästan som om det hör till boken på något sätt. Det kursiverade som också var utmärkande tidigare är numera helt borta och det finns inte en enda död röst som talar, vilket jag tackar för. Malin Fors magiska förmåga att kommunicera med andar eller "lyssna till utredningens röst" har helt försvunnit vilket bara är en lättnad. Det har även tillkommit en ny chef för gruppen och det är med glädje jag kan meddela att jag snabbt accepterar denna nya karaktär, det brukar annars vara vanligt att man vill ha det som det alltid har varit men det här kändes som ett naturligt steg och att gruppen byts ut lite ger också friska fläktar.
 
Jag läste någonstans att det här är den näst sista boken om Malin Fors och att nästa bok alltså kommer att bli den sista. Jag hoppas att den kommer att bli lite längre, för ibland känns alltihop lite för lätt för att vara realistiskt men samtidigt finns det inget onödigt med i boken så på så sätt är den enkel och väldigt mordfokuserad. Jag hoppas att författaren får till ett bra avslut, något som liknar den här boken mer än de tidigare i serien för jag gillade dem ju trots allt i början. Vi kan alla ha en liten dipp ibland. Så även om ni, precis som jag, inte har gillat Malin Fors tidigare så kan jag ändå rekommendera den här boken.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Mons Kallentoft:
Midvinterblod (Malin Fors #1)
Höstoffer (Malin Fors #3)
Vårlik (Malin Fors #4)
Den femte årstiden (Malin Fors #5)
Vattenänglar (Malin Fors #6)
Vindsjälar (Malin Fors #7)
 
Zack (Herkulesserien #1)