Sven Nordqvists bilder
 
Titel: Sven Nordqvists bilder
Författare: Sven Nordqvist
Antal sidor: 301 (Inbunden)
ISBN: 97891 6388 1107
Publiceringsår: 2014
Rekommenderad ålder: 6-9 år
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Sven Nordqvist debuterade som författare och barnboksillustratör 1983 med Agaton Öman och alfabetet."
 
Handling: Precis som Jaan Lööfs bilderbok så är det här en slags sammanfattning av Sven Nordqvists karriär inom konsten hittills. För visst är det en konst i sig att illustrera barnböcker och även om det inte är det enda han har gjort så är det väl det som han främst förknippas med. Boken kan läsas som en biografi, som en barnbok eller helt enkelt agera konstbok där vackra illustrationer får ta den främsta uppmärksamheten. 
 
 
Omdöme: Eftersom boken blir lite vad betraktaren gör den till så är det verkligen en bok för hela familjen att samlas kring. För barnen finns där extremt detaljrika bilder som känns igen från såväl Pettson och Findus som Mamma Mu och Kråkan och för den vuxna finns där bilder som väcker både minnen och nostalgi. Dessutom finns det en hel del verk som jag inte visste att Sven Nordqvist var mannen bakom och även där finns en del skatter att upptäcka. Det finns även lite bilder som illustrerar processen över hur till exempel figuren Pettson kom till och det gör det hela extra roligt att återupptäcka bilderna på nytt. Även om det främst är bilderna som får det största utrymmet så finns där även en del kommentarer av Sven Nordqvist själv. Några saker kanske man visste sedan tidigare, en hel del är helt nytt men gemensamt har de att de bidrar med en bakgrundshistoria som gör det både enklare och roligare att ta till sig de tidigare främmande bilderna.
 
Eventuellt är jag lite partiskt inställd till just den här boken eftersom både Mamma Mu och Pettson har varit stora favoriter hos mig ända sedan barnsben, för hur mycket man än tittar på vissa bilder så finns det alltid ännu mer att upptäcka. Det är fascinerande och inte något man tar sig tid till på samma sätt som vuxen som när man var barn. Jag kan starkt rekommendera den, en riktig guldgruva när det kommer till att underhålla och egga fantasin. Antingen som vuxen eller som barn. 
 
 
Betyg: 5/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon