Ture Sventon Privatdetektiv
 
Titel: Ture Sventon Privatdetektiv
Författare: Åke Holmberg
Illustratör: Sven Hemmel
Antal sidor: 123 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2966 0982
Rekommenderad ålder: 6-9 år
Publiceringsår: 2008 (Original: 1948)
Serie: Ture Sventon #1
Originaltitel: -
Första mening: "Drottninggatan i Stockholm är en lång och smal gata, som ligger ungefär mitt i staden."
 
Handling: Ture Sventon är världens bästa privatdetektiv, det är bara det att det inte är någon som vet om det än förutom han själv. Men så äntligen dyker hans första fall upp i form av en utpressningshistoria i den lilla staden Lingonboda. Det visar sig vara den listiga Ville Vessla som ligger bakom och det är upp till Ture Sventon att fånga honom på bar gärning. Ständigt denna Vessla..
 
 
Omdöme: Personligen minns jag mest Ture Sventon som Tv-figur och inte som karaktär i en bok, även om jag hela tiden har vetat om att det är baserat på böcker. Hur eller hur så är det här den första delen i serien om Ture Sventon och det är här som vi för första gången får stifta bekantskap med den läspande privatdetektiven som älskar semlor. Det är också här som ärkefienden Ville Vessla dyker upp i sin välpressade kostym och spetsiga skor. Med mycket små medel lyckas författaren göra Ville Vessla till en riktigt listig och slingrig figur och det görs snabbt klart att han nästan är Ture Sventons motsats. 
 
Det här är ju en bok där det är en vuxen detektiv i huvudrollen trots att boken är riktad till barn. Det blir humoristiskt i den formen att det är just en vuxen som ibland beter sig som ett barn. Barnens perspektiv antas också i form av att Ture Sventon får hjälp av barnen i Lingonboda att ta fast skurken. Själva brottet i sig är ganska oskyldigt och det blir aldrig läskigt eller skrämmande, särskilt inte när det ständigt vägs upp med en stor portion humor. Språket i sig är en fröjd att läsa. Att den är skriven och utgiven år 1948 tycker jag framförallt märks på hur många cigarrer som Ture Sventon blossar på, något som inte känns lika naturligt förekommande idag och då särskilt inte i böcker skrivna för barn. 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon