Utan personligt ansvar
 
Titel: Utan personligt ansvar
Författare: Lena Andersson
Antal sidor: 367 (Inbunden)
ISBN: 97891 2713 9961
Publiceringsår: 2014
Serie: Ester Nilsson #2 (Fristående uppföljare)
Originaltitel: -
Första mening: "Vid lunchtid en av de sista dagarna i april fick en blomsterhandel i Karlstad en udda förfrågan."
 
Handling: Ester Nilsson har hämtat sig från förälskelsen med Hugo Rask men tycks inte ha lärt sig något alls från den. Hon blir hejdlöst förälskad i skådespelaren Olof Sten som redan råkar vara gift med Ebba Silversköld. Det är dock enligt Ester Nilsson bara en tidsfråga innan han lämnar hustrun för henne ty alla tecken tyder på det. Ester och Olof inleder en relation, som samtidigt inte är en relation enligt Olof eftersom han redan är gift med Ebba. Ester iklär sig rollen som älskarinna och lever på hoppet om att hon en dag ska få Olof för sig själv men tolkningar är inga enkla saker att göra om man vill få dem att överensstämma med sanningen.
 
 
Handling: Ester Nilsson är en karaktär som är väldigt intressant för hela tiden pendlar jag mellan att tycka synd om henne, förakta henne och avundas henne. Lena Andersson har målat upp en bild av en tresidig kärlek där det inte finns något parti att ta, det är ingens fel att det blir som det blir samtidigt som det är samtliga parters fel att de till sist står där med sina hjärtan krossade. Jag blir arg på Ester Nilsson för att hon inte ser att hon aldrig kommer att få det hon vill ha av Olof. Samtidigt som jag blir arg på Olof Sten för att han vet att Ester är blind av kärlek men ändå inte kan förmå sig till ett avslut. Men mest skrämmer det mig att någon så intellektuell och analytiskt lagd som Ester kan bli så pass förblindad av kärlek att hon inte inser sitt eget värde. Boken har på det här sättet lite samma tema som den föregående och läsarna kommer förmodligen delas i två läger när det kommer till vem som bär ansvaret för det inträffade. 
 
Rent språkligt är den såklart fantastisk och det finns flera meningar som jag skulle vilja memorera och bära med mig eftersom de är så pass pricksäkra. Samtidigt tycker jag inte att den här boken är lika svårläst som den förra, de filosofiska utläggningarna är nedtonade och för det allra mesta går det att förstå Ester Nilssons resonemang även som lekman. Likaså är det hög igenkänningsfaktor för vem som helst som har varit i en relation där den ena parten vill mer än den andra eller där man har tolkat in mer i handlingen än i själva orden. För det är just det som Ester Nilsson ständigt gör, analyserar och tolkar Olof Stens handlingar så att de passar in i hennes sanning om att han snart ska lämna sin hustru för henne. Vänninekören å andra sidan säger att det ibland är enklast att ta människor direkt på orden. 
 
I den förra boken stod jag helt klart på motsatt sida av Ester Nilsson och tyckte aldrig att Hugo Rask var skyldig henne någonting. I den här relationen är jag inte lika säker och till viss del kan jag till och med känna med Ester och hennes plågor. Samtidigt som jag vill skrika åt henne att rycka upp sig och att var och en får ta ansvar över sitt eget liv. Det är svårt det där och det är det som gör boken så bra, att det inte går att välja sida och att sidorna i sig porträtteras mänskligt med både svarta känslor som oskyldiga känslor. Helt klart läsvärd bok. Ibland kan jag dock tycka att den blev lite tungläst och jag tycker att den gör sig bäst i korta doser, inte en sträckläsningsbok alltså men väl värd sin tid ändå.
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Lena Andersson:
Egenmäktigt förfarande (Ester Nilsson #1)