Brilliance
 
Titel: Brilliance
Författare: Marcus Sakey
Antal sidor: 459 (Inbunden)
ISBN: 97891 87301 872
Publiceringsår: 2014 (Original: 2013)
Serie: Brilliance #1
Originaltitel: -
Första mening: "Den senaste tiden har det skrivits mycket om dr Eugene Bryce och hans forskning om de så kallade "briljanta, den lilla procent barn som sedan 1980 har fötts med exceptionella förmågor."
 
Recensionsexemplar från Bokfabriken.
 
Handling: År 1980 började det födas barn med exceptionella begåvningar, inget udda eller skrämmande utan bara lite smartare än andra i princip. Cirka trettiofem år senare har klyftan mellan de abnorma, som de kallas, och de vanliga människorna vuxit lavinartat. Enligt de vanliga människorna börjar de abnorma att utgöra ett hot och ett krig känns nära. Terrorattentat har börjat skaka landet och allt pekar på att det är en organiserad grupp abnorma som står bakom. Nick Cooper arbetar åt en statlig myndighet som arbetar med att söka upp och eliminera dessa terrorister, han jagar helt enkelt sina egna. Ett särskilt fall gör att han lämnar byrån och ger sig ut på egen hand, det är vinna eller försvinna som står på spel den här gången.
 
 
Omdöme: Det är svårt att sätta ett omdöme på den här typen av böcker tycker jag för jag förbiser gärna bristerna när tempot väger upp. Det finns till exempel många deckare som jag har betygsatt högt eftersom de har fängslat mig medan andra inte kan komma förbi att språket är så dåligt. Jag kan inte påstå att jag satt klistrad vid den här boken men de många vändningarna gjorde ändå att jag upplevde den som en bladvändare. Det går helt enkelt inte att förutspå vad som kommer att hända (Jag kunde det i alla fall inte) och det är klart att det ger pluspoäng. Det höga tempot och mängden action gör dock att det saknas en sak och det är en känsla för karaktärerna och då särskilt huvudpersonen som vi får följa genom hela boken men ändå inte får så mycket grepp om. Fokus igger helt och hållet på handlingen och drivet framåt till upplösningen. Lite som ett filmmanus. Som boken ju också tydligen ska bli, film alltså.
 
Bortsett från att karaktärerna inte får komma fram så framkommer det intressanta och aktuella perspektiv när det rör sig om ett delat samhälle på vägen mot ett krig. Författaren klämmer även in lite samhällskritik och får läsaren att reflektera över både kunskapsregimer och marknadsekonomi. Jag tycker däremot att det här känns lite gjort redan? Att det är alldeles för likt X-Men? Eller också beror det på att jag nyligen sett samtliga filmer i den serien som jag ser likheterna, visst finns de men de kanske inte framstår så uppenbara för andra som för mig. Jag tycker bara att människor som föds med speciella gåvor och en förnimmelse om att ett krig ska starta på grund av det är en hyfsat stor likhet. Samt att det finns akademier, i båda fallen.
 
Det är i alla fall en bladvändare med en del oväntade twistar och passar säkert som handen i handsken för någon som gillar thrillers (eller X-Men). Ser fram emot filmen som jag antar kommer någon gång under de närmaste åren. Ryktet säger dessutom att Noomi Rapace ska spela en av huvudrollerna.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon