En fransk curry: 100 steg från Bombay till Paris
 
Titel: En fransk curry: 100 steg från Bombay till Paris
Författare: Richard C. Morais
Antal sidor: 340 (Inbunden)
ISBN: 97891 7547 0573
Publiceringsår: 2014 (Original: 2008)
Serie: -
Originaltitel: The hundred-foot journey
Första mening: "Jag, Hassan Haji, föddes som det andra av sex barn ovanpå min farfars restaurang på Napean Sea Road i vad som då kallades för West Bombay, två decennier innan denna storstad döptes om till Mumbai."
 
Recensionsexemplar från Bookmark Förlag.
 
Handling: Familjen Haji startar en restaurang i Bombays finare kvarter men framgången blir tyvärr kortvarig när familjen råkar ut för en tragedi och tvingas fly till London. Vidare därifrån bär det senare av till Frankrike där de slår upp en ny indisk restaurang rakt över gatan mot en prisad lyxrestaurang. Konkurrensen blir ett faktum och trots att de båda har kärleken till maten gemensam bir det svårt för båda parter att acceptera sina nya grannar.
 
 
Omdöme: Boken är skriven av en amerikansk journalist men berättad väldigt närgånget i jagform. Det känns som en berättelse baserad på verkliga händelser, så gott som självbiografisk men det är den alltså inte. Jag tycker att det känns väldigt underligt måste jag säga. Det stör mig och jag förlorar tilltron till i princip allt i boken, är det verkligt eller på låtsas? Har det hänt eller har det inte hänt? Det har förmodligen inte hänt men det känns så och ibland känns det så tydligt att det gör mig förvirrad. Det är dock inte alltigenom bra att författaren har lyckats få mig att tro att det är självupplevt för när det kommer till en biografi kan man ju ha lite förståelse för att språket inte är helt igenom tilltalande, oftast är det ju berättelsen som ska vara det centrala och ofta har personen det handlar om kanske bara fått en viss hjälp med skrivandet av en etablerad författare. Här är det alltså en etablerad författare och det betyder att jag kan kräva mer. Jag vet inte, på det hela taget är jag väldigt skeptisk till historiens utformande.
 
Jag är heller inte så matintresserad, jag gillar att äta det men inte att laga det, så orgien av ord och maträtter och franska uttyck känner jag mig inte alls hemma i och jag tycker att det blir långtråkigt att inte förstå konceptet. Som läsare måste man vara väldigt insatt i det franska köket för att till fulo kunna njuta av kärleksförklaringarna till den franska menyn. 
 
Karaktärerna känner jag inte heller igen mig i och jag kommer inte direkt nära någon av dem. Den enda som jag finner lite intressant är madame Mallory för många andra omnämns bara vid namn och Hassan vet jag ärligt inte riktigt vart jag har. Betyget är alltså ändå relativt högt satt för den läsupplevelse jag fick och jag tror att ju mer matintresserad man är desto bättre tycker man nog att boken är. Jag läste någonstans att det var en variant på Råttatouille och det stämmer faktiskt ganska bra. Boken har även filmatiserats och efter att ha sett trailern så tror jag att berättelsen gör sig mycket bättre i det mediet.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - Lottens bokblogg

Jag var rätt besviken men är fortfarande sugen på att se filmen.

Svar: Ja, jag också :)
Carolina Edvinsson