Hundra procent fett
 
Titel: Hundra procent fett
Författare: Liv Strömquist
Antal sidor: 133 (Häftad) 
ISBN: 97891 703 75934
Publiceringsår: 2010
Serie:
Originaltitel: -
Första mening: -
 
Handling: En salig blandning feminstiska texter om allt ifrån högt till lågt, från politik till tv-serier, från orgasm till bojkott av bananer och mycket mer däremellan. 
 
 
Omdöme: Jag gillar Liv Strömquist, det vet ni ju! Jag nästan avgudar henne! Men, jag vet det kommer ett men, det här tycker jag inte är ett av hennes bästa album. Kanske beror det på att det inte är så nytt längre, kanske passar hennes serier bättre i aktuella sammanhang där jag har enklare att relatera och förstå och ta till mig. Ibland är det lysande men ibland tycker jag att det blir lite torrt. Liv Strömquist balanserar mellan att vara rolig och att vara faktagivande och ibland tycker jag att det lutar över lite väl mycket åt texten där jag istället tycker att bilderna hade kunnat få tala. Jag förstår dock att hon vill passa på att nå ut med budskapet på ett tydligt sätt, att det här är ett medium där läsaren lyssnar på vad som står. Det går helt enkelt inte att värja sig även om man skulle vilja. Men som sagt, jag blir tyvärr inte övertygad. Som vanligt föredrar jag helt enkelt den korta bildrutan med den slagkraftiga texten framför en längre serie. Någon annan tycker säkert tvärtom. Så är det och så bör det också vara.
 
Däremot är den lärorik och det finns den där pinsamma igenkänningsfaktorn som man helst inte vill erkänna men som Liv Strömquist pekar på så tydligt. Ibland skäms jag, som när det kommer till bananerna. Jag visste till exempel inte varför Chiquita-bananer har kopplingar till fattigdom och diktatur i Guatemala. Det är okunskap. Men genom att vidga mina vyer har jag ju lärt mig något nytt. Tack för det. Albumet är provocerande, faktaspäckat, ironiskt och feministiskt. Tack Liv Strömquist.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Liv Strömquist: