Kunskapens frukt
 
Titel: Kunskapens frukt
Författare: Liv Strömquist
Antal sidor: 143 (Danskt band)
ISBN: 97891 7037 8041
Publiceringsår: 2014
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: -
 
Handling: Det som brukar kallas kvinnans könsorgan eller "det där nere" är temat i Liv Strömquists nya serie Kunskapens frukt. Vad är det egentligen? Och varför hyser vi (främst män) en sådan kärlek blandat med förakt till det? Och varför har män genom historien hyst ett lite för stort intresse till det? Allt det här och mycket mer diskuteras, analyseras och problematiseras i serieformat.
 
 
Omdöme: Zara Larsson la upp en bild på Instagram där ett tampongsnöre syns men fick den anmäld och bortplockad för att den inte följer reglerna. Samtidigt som det är helt okej att visa upp nakna kvinnokroppar utan snöre, varför är det så? Tidigare i år recenserade jag seriealbumet Kvinnor ritar bara serier om mens, är en förändring på väg mån tro? Håller det tabu kring mens som finns på att suddas ut?
 
Liv Strömquist nöjer sig inte med att diskutera huruvida ett tabu kring mens existerar eller ej utan tar upp hela det kvinnliga könsorganet till diskussion. Det som tidigare i historien ansågs vara något gudalikt men som nu har förpassats till väntrummet hos en plastikkirurg, varför blev det så? Liv Strömquist tar med oss på en resa från begynnelsen och fram tills idag och går igenom de män som har hyst ett lite för stort intresse för kvinnokroppen. Både vetenskapligt men oftast utan några belägg alls har kvinnors kroppar diskuterats och klitoris har både setts som en outvecklad penis men också bevis på att någon är häxa. Orgasmen som länge ansågs väsentlig för att kunna få barn har bytt sida till att vara mannens terretorium. Läroböcker i sexualkunskap utelämnar stora delar av organet och skriver uteslutande textmässiga bidrag om heterosexuella samlag. Vi har alltså inte kommit längre än så.
 
Det här är förmodligen Liv Strömquists mest undervisande album och hon pekar på perspektiv som jag själv helt har missat men blir förfasad över. Hon är bra på det, att ta saker man tror sig veta och vrida lite på dem tills det blir ett perspektiv man aldrig har sett det ur förut. Det är tragiskt hur pass normpåverkad man är när man tänker efter. Dock saknar jag lite av Liv Strömquists briljanta humor, när hon inte viker sig för någon eller något. Det blir lite för mycket historisk överblick och lite för lite nutid, även om en historisk redogörelse alltid är bra för att förstå vår samtid. 
 
Vill man ha mer av mens kan man se ett helt program om det här!
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Liv Strömquist: