Mördaren ljuger inte ensam
 
Titel: Mördaren ljuger inte ensam
Författare: Maria Lang
Antal sidor: 244 (Inbunden)
ISBN: 97891 1304 3937
Publiceringsår: 2013 (Original: 1949)
Serie: Maria Lang #1
Originaltitel: -
Första mening: "Professorn i egyptologi Johannes M. Ekstedt vecklar omsorgsfullt ut en servett och kastar över glasögonen en orolig blick på sin enda dotter."
 
Handling: Rutger Hammar har en sommarstuga på Ön i sjön Uvlången och det är dit Puck och några andra gäster är inbjudna för att umgås, bada och segla. Puck gör dock en makaber upptäckt när hon finner ett lik under en gran och kommissarie Christer Wijk kallas genast till platsen för att ta reda på vem mördaren i sällskapet är. De verkar alla ha något att dölja men det är bara en av dem som har ett mord på sitt samvete.
 
 
Omdöme: En klassisk pusseldeckare är ju inte varje dag jag läser, även om det just nu har blivit två i och med att det är kurslitteratur. Det är kul med något annorlunda och det blir en lite mysig deckarhistoria jämfört med de hårdkokta polisdeckarna som jag annars brukar föredra. Det är viktigt med kontraster här i livet har jag hört. Jag tycker dock väldigt mycket om den här boken och det påminner om ett avsnitt av Morden i Midsomer, lite mysigt sådär i en överklassmiljö där det ofta handlar om pengar och svartsjuka. Trots att det känns som en mysig deckargåta med fridfulla miljöer så tar inte miljöskildringarna överhand utan det är en jämn balans där deckargåtan hela tiden ligger i fokus. 
 
Det ges inte så mycket plats för karaktärerna att komma fram och det tar en stund innan jag kommer fram till vem som är vem, ibland tappar jag bort mig men då finns det ett hjälpsamt karaktärsregister längst fram i boken. Nackdelen med att jag inte känner något för karaktärerna är att jag inte direkt bryr mig om de lever eller dör och en nivå av spänning uteblir där. Puck som huvudperson är helt okej även om jag tycker att hon verkar lite präktig. De andra fick jag knappt någon bild av alls. 
 
Boken flyter på bra med ett lättsamt språk, trots att det idag känns lite gammalmodigt. Boken kan även ses lite som ett tidsdokument över hur normen var på den tiden. Romanser förekom men det var något som det hymlades med och att sova man och kvinna i samma rum utan att vara gifta kom inte på fråga. Maria Lang tycks också stå upp för allas lika värde och säkert blev hon både hatad och älskad för det när det begav sig. Åter igen tar vi något för givet idag som eventuellt var revoulutionerande då. Överlag alltså en helt okej bok med en mysig deckargåta.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon