Ibland blir skogen vred
 
Titel: Ibland blir skogen vred
Författare: Rebecka Åhlund
Antal sidor: 158 (Kartonnage
ISBN: 97891 2969 1634
Publiceringsår: 2014
Serie:
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Det var som att stiga in i en bastu."
 
Handling: Ella och några av hennes bästa kompisar ska åka på kollo i sommar och det visar sig bli betydligt mer händelserikt än vad de först kan ana. Det visar sig att det händer mer saker på kollo än kanotutflykter, fotbollsturneringar, spökvandringar och simning. Ryktet säger nämligen att det spökar på just den platsen där kollot är och att människor som har gått in i skogen sedan aldrig har kommit ut igen, som om skogen har tagit dem. Och det är klart att Ella och de andra inte kan låta bli att gå ut i skogen på nätterna, trots att de inte får, eftersom det är där de mest spännande sakerna sker.
 
 
Omdöme: Det här är en fristående fortsättning på Flickan och tavlan som är skriven av samma författare, jag har inte läst den men det gick utmärkt att läsa den här ändå. Vissa referenser fanns med till den tidigare boken men inget som direkt störde läsningen utan är nog mer av karaktären att det ger ett mervärde om man har följt med från början.
 
Jag visste inte att det är vanligt att barn fortfarande åker på kollo nuförtiden? Jag åkte när jag gick i mellanstadiet och jag minns det med ganska blandade känslor. Nu har jag läst två böcker på en väldigt kort period som handlar om kollo/klassresa (Äventyrsveckan) men det finns egentligen inte så mycket som gör att de liknar varandra. Den här boken kretsar mer kring en mystisk skog och kan liknas vid en spökhistoria mer än en handling som utspelar sig på ett kollo. Själva utgången och slutet känns ganska väntat, i alla fall för mig som vuxen men jag vet inte hur barn ser på saken. Jag gillar att karaktärerna är olika och att de kommer från olika bakgrunder, det hade jag gärna sett utvecklats lite mer. Det finns en hel del där att diskutera kring, ekonomiska skillnader och vilka förutsättningar man har. Det förekommer även lite mobbning, som det brukar göra i en mellanålders bok känns det som, här är det dock mobbarens beteende som kommer i nytt ljus när det visar sig att hans pappa är väldigt krävande och tuff mot honom vilket sedan återspeglas i hans beteende mot andra. Gör det hans agerande rimligt? Är det mer okej? Ursäktar det något? Lite sådana tankar och diskussioner kan komma upp vid läsningen. 
 
Det är en välskriven bok som passar de yngre åldrarna, det blir aldrig för läskigt men det är samtidigt en jämn ton i hela boken som gör att spökkänslan finns kvar även när handlingen kretsar kring något annat. 
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - Elvira

Jag tyckte inte alls om den här när jag läste den, men nu tar du upp saker som gör att jag kanske uppskattar den lite mer ändå ...

Svar: Jag läste den ju inte direkt för min egen skull, så jag kanske la märke till andra saker än om jag hade varit ute efter ett rent nöje :)
Carolina Edvinsson