8 saker du aldrig skulle våga
 
Titel: 8 saker du aldrig skulle våga
Författare: Eva Susso & Moa Eriksson Sandberg
Antal sidor: 245 (Danskt band)
ISBN: 97891 8663 4520
Publiceringsår: 2014
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad ålder: 12-15 år
Första mening: "1. Vi ska genomföra en eller flera utmaningar var innan sommarlovet." 
 
Handling: Jamila, Lisa, Vick och Kay har bestämt sig för att ingå i en pakt där de ska utmana varandra för att liva upp sista terminen i nionde klass. Reglerna är att de måste genomföra utmaningarna oavsett vilka de är och sedan ärligt rapportera tillbaka till gruppen. Första utmaningarna blir pinsamma, som att köpa kondomer på ICA eller sno ett par kalsonger från killarnas omklädningsrum, men sakta höjs ribban och likaså utmaningarna till att bli värre och värre. 
 
 
Omdöme: I början av boken finns en liten kort sammanfattning kring de fyra karaktärerna. Jamila gillar orientalisk dans och drömmer barnförbjudna drömmar, Kay gillar att klä sig androgynt och hatar ordet normal, Lisa gillar att baka och hatar gympa, Vick gillar basket och hennes motto är att den bästa träningen är den som blir av. Det är alltså fyra helt skilda karaktärer, varför de är vänner vet jag inte riktigt för de har ungefär ingenting gemensamt men så är det i alla fall. Det är också kul att det är karaktärer som annars inte brukar gestaltas i ungdomsböcker, eller? Är de inte väldigt sorterade i fack trots att de vid första anblick bryter mot normen? Är det inte lite karikatyr över det hela när hon som gillar basket är naturligt snygg, hon som gillar att baka hatar gympa, hon som gillar att klä sig androgynt känner sig osäker på sin sexualitet och hon som gärna dansar orientalisk dans uppfattas som både snygg, rolig och självsäker? Trots att karaktärerna inte faller inom en heterosexuell vithetsnorm så är de föga överraskande i sitt agerande. 
 
Själva handlingen med utmaningarna är till en början ganska rolig, ytterst pinsamma. Men sedan tröttnar jag lite på att det läggs så mycket krut på sex. Ja, jag vet att jag borde tycka att det är bra att det inte görs så stor grej av saker och ting och att det är bra att sex får ta en naturlig plats i en ungdomsbok men jag är väl för gammal för att ens tycka det. Men jag tror att många högstadieelever kommer att finna boken desto roligare och mer intressant. Boken handlar inte bara om pinsamheter och sex utan det är även en fin skildring av hur viktig vänskap kan vara och hur viktigt det är att stå upp både för sig själv och för sina vänner. Karaktärerna ryter ifrån när de tycker att något är fel eller att någon behandlas illa och det är skönt att läsa om tjejer som inte värderar sina kroppar utifrån idealen. Det blir mycket vettigt sagt när dessa tjejer får komma till tals helt enkelt. 
 
Språket är lätt att ta till sig och jag tror absolut att den här boken kan fungera för rätt målgrupp, tjejer i högstadiet. Det är en samtidsskildring över hur det kan vara att växa upp i samhället idag som ung kvinna och jag tror att det kan finnas en del igenkänningsfaktor. Det är mycket snack om sex, killar och kompisar men låt inte det lura er för den tar även upp en del tyngre ämnen som att lära känna sig själv och acceptera den man är utan att låta någon annan påverka en i någon riktning och att vem man än är så är det helt okej.
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon