Silkesmasken
 
 
Titel: Silkesmasken
Författare: Robert Galbraith
Antal sidor: 519 (Inbunden)
ISBN: 97891 4622 6543
Publiceringsår: 2015 (Original: 2014)
Serie: Cormoran Strike #2
Originaltitel: The silkworm
Första mening: ""Säkrast för dig, Strike", sa den skrovliga rösten i telefonen, "att det är en jävligt känd person som har dött.""
 
Handling: Romanförfattaren Owen Quine brukar gå under jorden några dagar i streck men när han har varit försvunnen i tio dagar kontaktar hans fru privatdetektiven Cormoran Strike för att leta reda på honom och få honom att komma hem. När Cormoran Strike sätter sig in i fallet visar det sig dock inte bli så enkelt som han först trodde. Owen Quine har nyligen skrivit en bok som hotar att slå flera människors liv i spillror genom att blotta deras innersta hemligheter, det finns med andra ord flera kandidater som vill se honom tystad. 
 
 
Omdöme: Privatdetektiv Cormoran Strike är tillbaka men inte verkar han mycket gladare för det. Pengarna har börjat trilla in tack vare de fler uppdrag som strömmar in sedan det lyckade fallet sist där han fick en del publicitet i tidningen och hans sekreterare väntar på att få utbildning i detektivarbetet till sin fästmans stora förtret. Livet går sin stilla gång med otrogna män och kvinnor som vill få sin beskärda del av skilsmässopengarna, tills romanförfattarens försvinnande hamnar på Cormoran Strikes bord och han släpper allt han har för sina händer för att nästan helt och fullt kunna gå upp i det nya fallet som han känner på sig kan leda till något stort. Det blir lite pusseldeckare över det när antalet misstänkta är en handfull, nämligen de personer som har läst bokmanuset där de själva porträtteras i ett negativt sammanhang. Det är inte några sympatiska karakätrer vi möter utan de känns som karikatyrer på självupptagna författare och rampljussträvande älskarinnor. Jag får helt enkelt svårt att engagera mig för någon av de misstänkta och de flyter ihop till en enda excentrisk karaktär. Cormoran Strike som huvudperson och privatdetektiv går inte nämnvärt mot normen över hur huvudpersonen i en deckare brukar se ut. Han har ett ganska dystert förflutet, lever för sitt jobb och har inte något socialt liv att tala om samtidigt som hans känslor ständigt kretsar kring den protes som han bär efter att ha fått benet bortsprängt i kriget. Han porträtteras inte med det klassiska alkoholproblemet men äter eventuellt kanske lite för många pommes frites, till och med för att vara en karaktär som bor i London.
 
Språket flyter bra men jag kan tycka att det blir lite väl babbligt ibland, som om det skulle kunna kortas ner väsentligt utan att för den delen tappa något av handlingen. Det känns som om det helt enkelt är mycket utläggningar för ingenting. Jag tror också att tempot hade vunnit på att boken kortades ner något eftersom den känns väldigt lång och stillsam. Det kan även bero på att det är en privatdetektiv i huvudrollen och inte en polis, en yrkeskategori som saknar de befogenheter som en polis har. Det blir mycket informella intervjuer med vittnen, samtal som ibland inte leder någonstans istället för den klassiska jakten på fysiska bevis för att knyta misstänkta till mordet. Cormoran Strikes arbete tycks mest gå ut på att få någon att försäga sig. Det är ingen Sherlock Holmes vi har att göra med här kort och gott.
 
Det är helt klart en välskriven bok och vill man komma bort från den klassiska polisdeckaren så är det här ett alternativt. Den följer upplägget för en klassisk pusseldeckare fast här i ny tappning i och med att miljön är nutida, på slutet förekommer till och med en klassisk scen där privatdetektiven förklarar hur mordet har gått till vilket han har räknat ut genom tankearbete, tänk Morden i Midsomer-stuk. 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Robert Galbraith:
Gökens rop (Cormoran Strike #1)
 
Böcker som jag tidigare har läst av J.K Rowling:
Harry Potter och hemligheternas kammare (Harry Potter #2)
Harry Potter och fången från Azkaban (Harry Potter #3)
Harry Potter och den flammande bägaren (Harry Potter #4)
Harry Potter och Fenixordern (Harry Potter #5)
Harry Potter och halvblodsprinsen (Harry Potter #6)
Harry Potter och dödsrelikerna (Harry Potter #7)
 
 
#1 - Boklysten

Har börjat lite smått på Gökens rop och hann inte så speciellt långt innan annat kom emellan, men jag lär ju läsa Silkesmasken också så småningom.Intressant att se vad du tyckte om den.

Svar: Ja, saker tenderar ju tyvärr att komma emellan. Det verkar ligga i sakers natur ;)
Carolina Edvinsson

#2 - Johanna

Tyckte kanske något bättre om den än du men kan instämma i mycket. T ex utläggningarna som egentligen inget tjänar till. ;)