20 över 7
 
Titel: 20 över 7
Författare: Ewa Christina Johansson
Antal sidor: 138 (Kartonnage)
ISBN: 97891 3216 2756
Publiceringsår: 2014
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "-Du har fortfarande inte fattat eller hur?"
 
Handling: Luddes kusiner Mille och Hella är spårlöst försvunna efter en brand på deras gård. Efter polisiära insatser och skallgångar har de flesta börjat ge upp hoppet om att någonsin finna dem levande igen, alla utom Ludde. Han har bestämt sig för att leta under varje sten tills han finner dem igen. Han vägrar att ge upp hoppet och snart befinner han sig i mitten av en härva av utpressning, mordbrand, brott och hotfulla män samtidigt som det verkar som om det spökar uppe på vinden hos Mille och Hedda. 
 
 
Omdöme: Jag tycker att den här boke börjar väldigt spännande, vem gillar inte mystiska meddelanden inristade i plankan som det är huvudpersonens uppgift att försöka tolka och förstå? Sedan övergår dock spåret från spöken till vuxna som utpressar varandra vilket känns om en hastig och lustig vändning. En handling som dessutom hamnar lite över Luddes huvud eftersom han inte kan förstå allt som ligger bakom, han är ju trots allt bara ett barn. När Ludde sedan möter skurken, som är ond rakt igenom och inte visar någon mänsklig sida alls vilket jag inte gillar, så avslöjar han alltihop för Ludde utan anledning. Anledningen är ju såklart att läsaren ska förstå vad som egentligen har hänt, men det känns bara underligt. Som en scen hämtad från den klassiska pusseldeckare när huvudpersonen avslöjar hur han eller hon genom listigt tankearbete har kommit fram till vem mördaren är. Det gör inte ens Ludde utan skurken erkänner själv och det blir bara så himla konstigt. För varför skulle han säga något om sina planer till ett barn?
 
Det här med spökena får inte heller någon naturlig förklaring och inte heller en onaturlig förklaring för den delen, det lämnas liksom lite i luften. I boken står det att allt kanske inte alltid måste förklaras och det stämmer väl, men någon form av kommentering bör det väl ändå få när det var en så stor del av boken. Med andra ord så tycker jag att boken hade en lovande start men att den tyvärr fallerade lite på slutet och bytte skepnad från en spökhistoria till någon sorts thriller ur ett barnperspektiv.
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon