Lite mer än en kram
 
Titel: Lite mer än en kram
Författare: Mårten Melin
Antal sidor: 144 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2969 2570
Publiceringsår: 2014
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: ”Jag var i stora bassängen när jag fick syn på henne.”
 
Handling: Det är sommarlovet innan Manne ska börja i sjunde klass som hans syster Moa kommer hem med en ny kompis som heter Amanda. Amanda börjar flörta med Manne och han kan knappt tro att det är sant. Amanda som är skitsnygg och dessutom två år äldre är intresserad av honom! Med Amanda får Manne göra allt det som han tidigare bara har fantiserat om, men han måste hålla det hemligt. Det är bara det att det är väldigt svårt att hålla något hemligt som är så stort och spännande.
 
 
Omdöme: Den här boken har jag lånat ut tillräckligt många gånger på högstadiet nu för att själv vilja ta reda på vad det egentligen är som är så spännande, nu förstår jag. Det är helt enkelt väldigt mycket hormoner och spännande aktiviteter som pågår i den här boken och titeln avslöjar ju redan att det rör sig om mer än en kram, betydligt mer än en kram. Det hela är dock väldigt oskyldigt och de två ungdomarna utforskar sig själva tillsammans, lite som en gemensam upptäcktsfärd som de kan dela med varandra. 
 
Men boken är inte bara fylld med sexuella upplevelser utan den kan även ligga till grund för en del diskussioner om just sexualitet, både den egna men även hur man framställer andra. Mannes kompis tittar till exempel på några porriga bilder av tjejer, något som Manne inte känner sig helt bekväm med. Att Amanda är två år äldre än Manne och gränsar till femton kan också vara en del i diskussionerna. När det kommer ut att Manne har tagit Amanda på brösten börjar det cirkulera elaka rykten på skolan, rykten som endast berör den ena parten och det är självklart Amanda. Hon blir kallad pedofil och tvingas till sist byta skola för att undkomma elaka kommentarer. Att Amanda är två år äldre gör också att Manne hamnar i underläge. Det kanske inte är så lätt för en trettonåring att veta vad man vill eller inte, vem bär egentligen ansvaret? Är det alltid den egna individen? Mannes syster Moa försöker skydda Manne och menar att han är för ung, att han inte kan ställa till svars när hon kommer på dem men menar samtidigt att han borde veta bättre. Boken berör också lite ytligt ämnen som grupptryck och den språkliga jargongen i killarnas omklädningsrum.
 
Det är verkligen en bok som tilltalar både tjejer och killar, det kan utlåningsstatistiken på biblioteket påvisa om inte annat. Jag tror att tjejerna tycker att det är spännande att se det hela ur en killes perspektiv samtidigt som killarna eventuellt kan känna igen sig i vissa tankar. Det är en bok som fyller ett viktigt syfte och det är bra att den finns. Boken är dessutom välskriven, känns alltigenom naturlig och ingenstans känns det pinsamt. Helt enkelt mycket bra skildringar av lust, kärlek och känslor.
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon