Silverpojken
 
Titel: Silverpojken
Författare: Kristina Ohlsson
Antal sidor: 267 (Inbunden)
ISBN: 97891 87027 628
Publiceringsår: 2014
Serie: Glasbarnen #2
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Första gången som Alladin såg pojken med kotrbyxorna snöade det."
 
Handling: Alladin har börjat se en mystisk pojke stryka omkring vattentornet där han bor med sin familj, det underliga med pojken är att han bär kortbyxor fast att det är mitt i vintern och att han inte lämnar några spår efter sig i snön. I samma veva får Alladin veta att på samma mark som vattentornet nu står så fanns det en gång en smedja, en smedja där det stals silver från som sedan aldrig återfanns. Kan pojken och silvret ha något med varandra att göra? Eller kommer pojken från flyktingbåten nere i hamnen? Alladin, Billie och Simona bestämmer sig för att lösa gåtan.
 
 
Omdöme: Jag har tidigare läst och uppskattat Kristina Ohlssons böcker för vuxna, så det är väl egentligen ingen direkt överraskning att jag även gillade den här. Däremot trodde jag inte att jag skulle gilla den så här mycket. Det är en ganska simpel gåta, silver som är borta som dessa barn ska försöka gräva fram och på så sätt säkra Alladins föräldrars ekonomi. Den är väl egentligen inte superspännande, men det är allt runtomkring. Att ekonomiska problem får ta plats, att flyktingbåten får spela en roll och hur den påverkar det lilla samhället Åhus. Visserligen står mycket mellan raderna men för den engagerade läsaren finns det mycket att upptäcka, utöver mysteriet med silverpojken. 
 
Den är inte läskig och Alladin, Simona och Billie letar fram ledtrådar på gammalt hederligt vis genom att fråga runt, titta på foton och läsa artiklar. Det är inget som faller dem i händerna utan slutet blir ett resultat av hårt arbete och mycket journalistiskt grävande. Jag gillar också att barnen är barn, inte tjejer och killar. Det märks ingen skillnad på Alladin, Simona och Billie utan de är sina egna individer och de tillskrivs inga könsstereotypiska särdrag. Jag tror att den här boken är perfekt kring årskurs fem eftersom det finns mycket att diskutera både kring vänskap, ekonomi och flyktingförläggningar men äver hur det är att vara född i Sverige med utlandsfödda föräldrar. 
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Kristina Ohlsson:
Askungar (Fredrika Bergman #1)
Tusenskönor (Fredrika Bergman #2)
Änglavakter (Fredrika Bergman #3)
Paradisoffer (Fredrika Bergman #4)
Davidsstjärnor (Fredrika Bergman #5)