Avgrundens änglar
 
Titel: Avgrundens änglar
Författare: Magnus Nordin
Antal sidor: 284 (Pocket)
ISBN: 97891 7503 3549
Publiceringsår: 2014 (Original: 2013)
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "2009-05-14 22.37: noaX: hur gammal e du?"
 
Handling: Gymnasieläraren Molly Zetterholm är ledare för gruppen Avgrundens änglar, en sammanslutning som tar lagen i egna händer och som skipar rättvisa på sitt eget sätt. För bakom datorskärmen händer mörka saker men det händer här och det händer nu, unga tjejer som söker bekräftelse eller till och med kärlek blir lätta offer för sexuella övergrepp. Julia sågs senast på ett kafé i staden men nu är hon spårlöst försvunnen och polisen söker efter förövaren. Men Molly litar inte på att polisen gör sitt jobb. Kommer de att hinna fram till Julia i tid? Och vem kommer att först finna förövaren? Och vad är det egentligen för hemlighet som Molly är beredd att göra allt för att hemlighålla?
 
 
Omdöme: Det är är helt klart en bok som kan gå hem på högstadiet eftersom den är rapp, lättläst, rå och spännande men för mig faller den tyvärr lite platt. Jag tycker karaktärerna blir lite ytliga, jag får inte lära känna dem och vet i princip ingenting om dem och det gör att jag inte kan känna något för dem. Det är också lite väl otroliga sammanträffanden, vad är det egentligen för typer som har lyckats samla sig på en så liten ort? Och varför bor Molly överhuvudtaget kvar där? Jag tycker också att det känns lite underligt med sjuttonåringar som tar lagen i egna händer, gör inbrott och hotar vuxna män att gå till polisen och erkänna sina brott utan att de riktigt reflekterar över det hela. Det känns som om de är några supermänniskor utan samvete. 
 
Boken blir lite svart och vit i och med att Avgrundens änglar ska representera något gott och som tar lagen i egna händer när samhällets rättsinstanser sviker medan männen porträtteras som monster. Jag säger inte att det de gör inte är monsterlikt men jag hade ändå gärna sett dem mer mänskliga. Det riktigt obehagliga är ju när förövaren kan vara vem som helst. Jag tycker ändock att det är en bra bok som tyvärr fortfarande behandlar ett aktuellt ämne. Det är väl inte helt omöjligt att dra paralleller till Ritta Jacobssons Han kallar sig Esmeralda. Jag kommer som sagt definitivt att använda den på högstadiet för att locka till läsning, där tror jag att den mer kommer till sin rätta.
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Magnus Nordin:
Elias bok (Varelserna #1)
Emmas bok (Varelserna #2)
 
#1 - Monika

Jaha ja, denna köpte jag på bokmässan förra året. Nu blir jag lite tveksam. Det är inte alltid (egentligen väldigt sällan) som jag gillar böcker/filmer om människor som tar lagen i egna händer.

Svar: Den är ganska snabbläst så tar inte så mycket tid i anspråk oavsett vad man sedan tycker om den :)
Carolina Edvinsson