Livets & Dödens villkor
 
 
Titel: Livets & Dödens villkor
Författare: Belinda Bauer
Antal sidor: 318 (Pocket)
ISBN: 97891 7645 4022
Publiceringsår: 2015 (Original: 2014)
Serie: -
Originaltitel: The facts of life and dead
Första mening: "Det hade inte slutat regna på hela sommaren, och det smala vattendraget som delade Limeburn strömmade häftigare än Ruby Trick hade sett i under hela sitt tioåriga liv."
 
Handling: I trakterna kring det lilla samhället Limeburn har unga kvinnor blivit terroriserade och tioåriga Ruby Trick åker runt med sin pappa för att leta efter förövaren och skydda de unga kvinnorna som trots det inträffade försöker lifta när sista bussen har gått. Samtidigt försöker havet sluka den lilla orten från ena hållet medan skogen kryper allt närmare från det andra.
 
 
Omdöme: En kriminalroman där naturen nästan blir en egen karaktär, ett ständigt bakgrundsbrus som bidrar till den allt mörkare stämningen. Den engelska landsbygden, stormiga hav, nästintill nedlagda samhällen är alla ingredienser som passar väl för att skapa en viss sorts stämning, en stämning där man som läsare bara väntar på att allt ska rämna. Dock kan det bli lite för mycket av det goda ibland för mig, det blir för mycket naturskildringar och regn och rusk och lera. Det är en hårfin gräns det där med att låta naturen vara en naturlig del i handlingen samtidigt som den inte får ta överhand.
 
De mer konkreta karaktärerna är udda figurer, personer som redan innan känns lite obehagliga och ju längre tiden går desto mer förstår man att de döljer mörka hemligheter och bakgrunder. Att låta barn ta stor plats i en deckare är inte ovanligt, ofta förstärker just det känslan av obehag - man vill så gärna att barn ska vara snälla och rara men i deckare är de oftast något helt annat. Jag gillar inte Ruby Trick alls, jag tycker att hon är självisk och ganska elak men jag kan samtidigt förstå henne så jag har överseende med att jag inte tycker om henne för jag kan inte blunda för att hon som karaktär är väldigt intressant och skickligt uppbyggd. Jag gillar egentligen ingen karaktär och det är också något som jag har kommit att uppskatta i böcker, att författaren kan få mig intresserad trots att jag nästintill avskyr personerna som jag läser om. 
 
Dock hade jag tidigt mina aningar om vem mördaren var och jag blir alltid lite besviken när sådant händer. Sedan kändes den som sagt lite tungläst ibland när den blev alltför stillastående och handlingen inte fördes framåt. Tyvärr gjorde också mitt intryck av karaktärerna att jag inte brydde mig riktigt om mordhistorien. Egentligen borde jag kanske ha gillat den här boken mer med tanke på att den är väldigt mörk, innehåller en seriemördare och har mycket kufiska karaktärer men spänningen uteblev helt enkelt och det får väl ändå sägas vara en av pelarna i en deckare. 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Belinda Bauer: