Den ökända historien om Frankie Landau-Banks
 
 
Titel: Den ökända historien om Frankie Landau-Banks
Författare: E. Lockhart
Antal sidor: 290 (Inbunden)
ISBN: 97891 8787 9074
Publiceringsår: 2015 (Original: 2008)
Serie: -
Originaltitel: The Disreputable History of Frankie Landau-Banks
Första mening: "14 december 2007
Till rektor Richmond och styrelsen för Alabsters internatskola
Jag, Frankie Landau-Banks, erkänner härmed att jag ensam var hjärnan bakom de överträdelser som begåtts av De trofasta bassetarnas ordenssällskap."
 
Handling: Frankie har genomgått en totalförändring under sommarlovet och när hon kommer tillbaka till internatskolan blir hon tillsammans med den populära Matthew Livingstone. I Matthews sällskap stiger Frankie på den sociala skalan och hon träder in i en värld full av hemligheter. För på internatskolan finns en hemlig klubb där endast killar får tillträde, en klubb som förbereder dem för kommande maktpositioner och där de kan utveckla åtråvörda kontakter. Frankie är dock inte den som viker sig för sådana regler. Är det en dörr som är stängd så kommer Frankie att sparka in den, därför börjar hon smida planer för hur hon ska överlista killarna i klubbsällskapet.
 
 
Omdöme: En riktigt bra bok som jag vill sätta i händerna på alla tonårstjejer. Den är feministisk utan att det skrivs en på näsan. Frankies handlingar och tankar talar ett tydligt klarspråk och hon behöver inte definiera sig själv som feminist för att vara det. Internatskolmiljön är alltid lite speciell och den här gången speglar den verkligheten väldigt bra. Det är killarna som innehar maktpositioner och som kan göra lite som de vill och ändå komma undan med det, Frankie blir ofta talad till nedlåtande och det är många som är glada att hon har fått en pojkvän som kan ta hand om henne men hon blir allt som oftast underskattad. Det är i dialogerna som det viktigaste sägs även o mdet är outtalat. Det är många gånger som man inte ens reagerar på hur vi pratar med varandra men när man läser det i den här boken blir det så tydligt att det finns någon sorts nedlåtande jargong. Frankies mamma säger att hon inte får tappa en skål för att den är så tung, att det är tur att Frankie har någon som kan ta hand om henne, Frankies pojkvän underskattar henne och Frankie får ständigt ifrågasätta vad andra personer menar med vad de säger. Det är inte bara feministiska tankar som väcks hos mig utan även hur den sociala hierarkin fungerar, hur det är okej att sätta sig vid ett bord i matsalen ibland och inte alltid och att en kille kan komma tillbaka efter en lång frånvaro och ändå vara skolans hjälte. Det är mycket bra saker att reflektera över helt enkelt.
 
Sedan är den såklart välskriven och det finns ett flyt i boken som gör att den känns relativt lätt att läsa. Att jag gillar huvudpersonen behöver jag väl heller knappt nämna, det borde framgått tydligt redan. Jag gillar att det inte är så mycket skambeläggning eller fokus på enskilda individer utan att problematiken mer ligger på en strukturell nivå. Frankie är ju knappast någon ängel heller vilket bara gör henne än mer intressant. Hon är dessutom kär och vi vet ju alla vad kärleken kkan göra med oss, men Frankie ger inte upp sina ideal utan fortsätter att kämpa med näbbar och klor in i det sista. Skulle mer än gärna vilja bokcirkla denna med den tänkta målgruppen, för att se om de får liknande tankar som jag får. 
 
 
Betyg: 4/5 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av E. Lockhart:
 
 
#1 - Boklysten

Låter som en mycket läsvärd bok!

#2 - ......

Jag har läst denna bok och tycker att alla tjejer ska läsa den!! Superbra!!!!!!

Svar: Ja, vad kul! :)
Carolina Edvinsson