När hundarna kommer
 
Titel: När hundarna kommer
Författare: Jessica Schiefauer
Antal sidor: 299 (Häftad)
ISBN: 97891 6388 0353
Publiceringsår: 2015
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Kontaktlinsen ligger som en liten, dallrande skål på toppen av Isaks pekfinger."
 
Handling: Isak och Ester är två ungdomar i en liten småstad där de nynazistiska strömmarna blir allt synligare. Isak och Ester älskar varandra bortom allt annat, bortom sig själva. Ester är den enda som kan rädda Isak när hans värld faller i spillror, när en femtonårig pojke hittas misshandlad till döds.
 
 
Omdöme: Det här kan komma att bli den bok som ligger i topp när jag summerar lästa böcker i slutet av året. Så bra tycker jag att den är. Den är så bra att jag kommer att köpa ett eget exemplar bara för att ha hemma. Egentligen är väl boken inget utöver det vanliga men den innehåller de ingredienser som jag tycker gör att en bok tar sig in i mig. Den är väldigt mörk och destruktiv och den är så språkligt bra att jag vill plocka ut vissa meningar och rama in, eller åtminstonde stryka under och komma ihåg. Det är sådana meningar som går att plocka ut ur sitt sammanhang och de står sig helt för sig själva. Det är sådana meningar som kan plockas direkt ur boken och appliceras på det egna livet. Det är sådana meningar som jag önskar att jag hade kunnat skriva själv. Ni förstår nog vart jag vill komma med det här.
 
Jag gillar att det är ett aktuellt ämne, att det är de nynazistiska strömmarna som blir allt synligare och att nedklottrade hakkors, musik om fosterland och torshammare är så pass vanligt att lärare och föräldrar inte längre reagerar. Att det som syns mest på något sätt blir osynligt. Det blir så skrämmande nära verkligheten. Jag gillar också berättelsen om de två ungdomarna som lever genom varandra, så nära att det blir destruktivt. Det är också skrämmande, fast på ett annat sätt, och något som är svårare att upptäcka än en misshandel. Med andra ord så kan jag inte annat än lovorda den här boken. Den gick rakt in i mig och det är precis så jag vill att en bok ska påverka.
 
 
Betyg: 5/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - Patricia

Åh, vad sugen jag blev på den här! :)

Svar: Bästa i år! (Hittills, men förmodligen håller det)
Carolina Edvinsson

#2 - Marie Eggimann

Jag har knappt hört talas om boken innan.

Svar: Lite har det skrivits om den, tror den var med på Nyhetsmorgon också. Författaren har ju fått augustpriset tidigare så lite välkänd borde hon vara :)
Carolina Edvinsson

#3 - Elina

jag har aldrig hört om boken innan, men vad roligt att äntligen få läsa en positiv recension!!! en recension om något du faktiskt gillade! det har det inte varit mycket av senaste typ halvåret.. lite tråkigt att läsa att du inte haft så mycket positiva läsupplevelser, men jag hoppas verkligen du fortsätter hitta bra böckerna nu sista halvåret av 2015! :) denna boken låter ju som en bra vändan för det i alla fall! jag håller tummarna! :)