Avdelning 73
 
 
 
Titel: Avdelning 73
Författare: Sofie Sarenbrant
Antal sidor: 362 (Pocket)
ISBN: 97891 7691 0047
Publiceringsår: 2016 (Original: 2015)
Serie: Emma Sköld #4
Originaltitel: -
Första mening: "En främmande kvinna lyfter upp spädbarnet och försvinner iväg."
 
Handling: Kriminalinspektör Emma Sköld vaknar upp efter fem månader i koma och det sista hon minns är hur hon lämnar sin fyra veckor gamla dotter hos pappan för att ge sig ut och rida. Sedan är det svart. Tills en kvinna plötsligt börjar dyka upp i hennes drömmar, en kvinna som hon är säker på existerar men som hon inte kan placera. Var det verkligen en olycka som hon råkade ut för? Eller är någon ute efter att ta hennes liv? Och i så fall varför? Så länge Emma befinner sig på intensiven är hon säker, där kommer ingen obehörig in, men när hon flyttas till Avdelning 73 kan vem som helst nå henne.
 
  
Omdöme: Det är korta och lättlästa kapitel som gör att boken verkligen kan titluera sig som en bladvändare. Jag kan dock inte komma ifrån känslan att den aldrig blir så mycket mer än just det, det känns som en mellanbok mellan förra boken och nästa. Det händer inte så mycket och det är bara en enda lång process för Emma att vakna och familjens omställning kring det hela. Att jag sedan aldrig har fattat tycke för Emma Sköld som karaktär kan ha en del med saken att göra - för min personliga del hade hon aldrig behövt vakna utan jag hade glatt läst om en annan huvudperson. Ännu en aspekt som gör att det känns som en mellanbok är att den så tydligt hänger ihop med den förra, här finns inte ens ett fristående mord för några poliser att ta hand om utan det hela cirkulerar kring Emmas olycka. Det är inte bara Emma som jag inte fastnar för, inte heller hennes sambo Kristoffer lyckas jag falla för. Han kommer ständigt sent till sjukhuset och verkar inte direkt uppriktigt glad över att mamman till hans barn har vaknat ur en fem månader lång koma. Det tar knappt två sekunder från det att Emma vaknar till dess att deras relation börjar svaja.
 
Det är ändock underhållande läsning, det ska jag inte sticka under stol med. Den fyller sitt syfte helt enkelt men är inte en bok som kommer att dröja sig kvar hos mig. Lite billigt trick kan jag också tycka att det är att avsluta med en clffhanger som gör att man i princip måste läsa även den kommande fortsättningen på serien. Smart av författaren såklart men det känns ändå lite fegt.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
Visning pågår (Emma Sköld #3)
Andra andningen (Emma Sköld #2)
Vila i frid (Emma Sköld #1)
 
#1 - Karolina Jonsson

En fråga! Har du läst boken innan, Visning pågår? :)

Svar: Hej! Ja, det har jag. Den recensionen finner du en länk till längst ner i inlägget :)
Carolina Edvinsson

#2 - Cissi - Bokstunder

Jag har faktiskt gett upp den här serien. Jag tyckte att den om Yasuragi och den om Maraton var rätt ok även om jag (som du säger) aldrig riktigt gillade huvudpersonerna. Men visning pågår slutförde jag aldrig. Jag blev bara irriterad över olika saker.

Svar: Det är nog klokt att sluta med serier som man inte gillar, det finns ju så mycket annat att upptäcka! Jag kan dock känna att det är en bok att bryta av med ibland, den tar ju heller inte så lång tid att läsa ut..
Carolina Edvinsson