Normal
 
Titel: Normal
Författare: Graeme Cameron
Antal sidor: 310 (Pocket)
ISBN: 97891 509 17666
Publiceringsår: 2016 (Original: 2015)
Serie: -
Originaltitel: Normal
Första mening: "Jag hade fått reda på en hel del intressanta saker om Sarah."
 
Handling: Han kan bo i ditt villakvarter, handla i samma matbutik som du, gå förbi dig i parken eller vara den som låter dig gå före i kassakön när du bara har glömt att köpa mjölk. Han kan vara vem som helst. Det du inte vet är att han har byggt en bur i källaren och att maten han köper är till kvinnan han håller fången där. Han uppträder helt normalt på ytan men inom honom lurar ett mörker som han släpper fram när du minst anar det. Han ser ut som vem som helst men han är det inte. 
 
 
Omdöme: Att ha en seriemördare som huvudperson är ett perspektiv som helt klart tilltalar mig på pappret, det är då synd att den här romanen inte trollbinder mig för fem öre. Huvudpersonen förblir en flimrande skugga, han benämns aldrig med namn och vi får inte veta något om honom förutom det vi kan lista ut med tanke på det han gör. Jag förstår att det är en del i att låta honom vara vem som helst i läsarens huvud men jag får inget grepp om det, för mig blir han inte vem som helst utan för mig blir han osynlig. Berättarperspektivet gör dessutom att jag som läsare aldrig riktigt släpps in i berättelsen och att hela händelseförloppet blir så väldigt vinklat. Mördarens offer porträtteras bara genom hans ögon och det är klart att det blir svårt att känna empati och engagemang för deras öde då. 
 
För att handla om en seriemördare så tycker jag att den oväntat nog brister i spänningshalten, det är aldrig jag sitter med andan i halsen och måste bläddra vidare för att få veta hur det går. Jag tror också det har lite att göra med att jag tycker att huvudpersonen är så intetsägande, för att vara mördare så är han för vanlig och tråkig. Det kan också ha att göra med bokens struktur, att den dramaturgiska kurvan inte är tydlig. För eftersom vi har det enkelspåriga perspektivet som vi har så vet vi aldrig hur nära huvudpersonen är att till exempel bli tagen av polisen. Jag vet inte ens vad huvudpersonens syfte med alla mord är? Det som stör mig mest är dock den väldigt banala frågan, hur försörjer han sig? Han jobbar ju aldrig? Och om tankarna börjar gå  den riktningen vid läsning av en spänningsroman så är den nog inte tillräckligt fängslande.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon