Blod på snö
 
Titel: Blod på snö
Författare: Jo Nesbø
Antal sidor: 182 (Pocket)
ISBN: 97891 7579 1401
Publiceringsår: 2015
Serie: Blod på snö #1
Originaltitel: Blod på snø
Första mening: "Snön dansade som bomull i ljuset under gatlyktan."
 
Handling: Det är december i Oslo och den kallaste vintern i mannaminne. Där bor Olav, en mycket ensam man som mördar på uppdrag. Det var där han hamnade efter att det hade visat sig att han inte var så bra på så mycket annat. Han börjar dock omvärdera sitt liv när han träffar Corina. Det finns dock problem med det. Corina är hans chefs hustru och och det är henne han har fått i uppdrag att mörda. 
 
 
Omdöme: Jag visste inte att det här var en del i en tvådelad serie, jag ser inte riktigt hur det ska fortsätta? Men å andra sidan är jag glad över att vi därmed är utlovade att höra mer från författaren i en snar framtid och det gillar jag. Jag gillar Jo Nesbø, även om jag egentligen kanske mer gillade karaktären han skapade i form av Harry Hole eftersom jag inte har varit lika begeistrad i de andra böckerna. I den här boken tycker jag att han tar sig lite mer språkliga friheter än vad han har gjort i de andra böckerna, ofta är det mer rakt på sak och inte så mycket runtskrivande vilket gör att jag tycker att den här boken uppfattas som lite långsammare om man jämför med hans tidigare titlar. Nu ska jag dock inte jämföra dem alltför mycket utan stannar i och med det.
 
Att huvudpersonen är en mördare tycker jag gör att historien och perspektivet känns intressant. Det är helt klart en omvändning från alla poliser som annars besitter majoriteten av alla deckares huvudpersoner. Att skriva utifrån en mördare är kanske inte unikt men det är helt klart ett ovanligare angreppssätt. Olav som huvudperson är dock inte särskilt intressant och jag kan inte riktigt förmå mig att förstå vad det är som driver honom, varför han mördar på beställning. Han verkar stundtals så skör men samtidigt så har han inga problem med att döda någon, vilket inte känns helt och fullt logiskt. 
 
Att boken känns lite långsam har jag redan snuddat vid och någon bladvändare är det inte, trots att det till viss del förekommer en jakt på mördaren och en kamp mot klockan - om än inte en polisdriven sådan. Den här utspelar sig i Oslos undre värld och där finns det egna lagar och regler som styr. 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Jo Nesbø:
Polis (Harry Hole #10)
Gengångare (Harry Hole #9)
Pansarhjärta (Harry Hole #8)
Snömannen (Harry Hole #7)
Frälsaren (Harry Hole #6)
Smärtans hus (Harry Hole #4)
#1 - Boklysten

Jag är inte jätteförtjust i den här författaren.

Svar: Tur att det finns böcker för alla smaker :)
Carolina Edvinsson