En myras liv
 
 
Titel: En myras liv
Författare: Linn Gottfridsson
Illustratör: Emma Adbåge
Antal sidor: 127 (Kartonnage)
ISBN: 9789129 6964 79
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 6-9 år
Första mening: "Myran är världens ovanligaste myra, för han är ingen myra."
 
Handling: Myran heter egentligen Morgan Andersson, men det är det bara tandläkaren och främlingar som säger. Myran är sex år och går i förskoleklass. Oftast är Myran glad men det är jobbigt när föräldrarna pratar engelska så att Myran inte ska förstå för det betyder att de bråkar. Förut, när Myran var liten, kunde det även betyda att de skulle äta glass när Myran hade somnat men nu är det oftast bråk. Det är Myran nästan alldeles säker på. 
 
 
Omdöme: Jag vet inte om man får säga det här när man är skol- och barnbibliotekarie men jag har ofta väldigt svårt för just böcker som är anpassade för åldern 6-9 år. För mig känns de ofta lite för gulliga och jag har svårt att se att jag skulle läsa dem för min egen skull, som jag kan göra med de allra flesta andra böcker. Det är klart att det finns undantag som t.ex. Min brorsa heter Noa av Anna-Clara Tidholm och så nu också även den här. 
 
Jag kan inte peka konkret på vad det är som gör att jag tycker att den är så bra. Men jag tycker att den känns så väldigt finurlig utan att för den delen bli barnslig. Det måste vara svårt att skriva en bok för en sexåring som även en vuxen kan uppskatta. Nu kan jag ju bara tala för mig själv och inte för någon sexåring men jag tycker verkligen att författaren har lyckats med det konststycket. Boken berör bland annat en snigelvärld och jag tycker liksom inte att det blir barnsligt? Jag tror att mycket ligger i att författaren vågar väva in stora funderingar bland en sexårings relativt små.
 
Myrans föräldrar planerar att skilja sig och det kan tänkas vara ett nattsvart ögonblick i en sexårings liv men här slutar det inte i katastrof, snarare finns där en strimma hopp om att det kan komma att bli bättre. Mamma och pappa är kanske inte kära i varandra men de är fortfarande vänner och ibland kanske det kan få vara tillräckligt? 
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon