Som hund som katt
 
Titel: Som hund som katt
Författare: Per Nilsson
Antal sidor: 120 (Inbunden)
ISBN: 97891 2969 9005
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Hund går i koppel, går fint bredvid matte eller husse."
 
Handling: En trettonåring och en femtonåring blir helt plötsligt syskon som resultat av att deras föräldrar väljer att flytta ihop, de är dock så olika som två människor kan vara. Som hund och som katt. De försöker undvika och gå runt varandra så gott det går men när det blir allvar och en av dem hamnar på akuten medan föräldrarna är bortresta blir de något mer än två personer som bara delar hem. 
 
 
Omdöme: Per Nilsson är ett namn som har hängt med mig länge och även om jag har läst långt ifrån allt på hans utgivningslista så har jag ändå räknat honom som en av mina självklara favoriter och med Som hund som katt gör han mig inte besviken, det är snarare så att jag häpnar. Jag älskar när författare lyckas säga så mycket med så få ord, Per Nilsson är ett bevis på att det inte behövs några utförliga miljöbeskrivningar eller en spännande handling för att fånga en läsare. Det räcker med väl avvägda ord. Det som jag tycker fattas i berättelsen kan jag lätt lägga till själv, huvudpersonerna blir på så sätt mina egna och jag kan ge dem det utseende och de attribut som jag själv väljer. Författaren ger helt enkelt ett skal och sedan är det upp till mig att fylla i färgerna.
 
I Som hund som katt får vi följa två karaktärer och deras relation till varandra och det dröjer länge innan vi får veta vad en av dem har för kön, just det kände jag var lite onödigt. I två tredjedelar har jag som läsare kunnat leka med tanken på olika kön och så helt plötsligt blir jag visad vad som är rätt. Hade inte karaktärerna lika gärna kunnat fortsätta att vara jag och du ända till slutet? För det är knappast så att jag som läsare har saknat att veta, jag har fått två väldigt rika personligheter att förhålla mig till och vilket kön de råkar ha gör varken från eller till. Jag gillar helt enkelt att författaren utmanar läsaren, alternativt låter läsaren välja själv, utan att rucka på kärlekshistorien och känslorna i berättelsen.
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon