Mios blues
 
Titel: Mios blues 
Författare: Kristina Ohlsson
Antal sidor: 390 (Pocket)
ISBN: 97891 7579 1494
Publiceringsår: 2016 (Original: 2015)
Serie: Martin Brenner #2
Originaltitel: -
Första mening: "Vem är du?"
 
Handling: Martin Brenner har mot sin vilja dragits in i sökandet efter fyraåriga Mio som spårlöst försvann från förskolan. Så länge Mio är borta kommer inte den ökända maffiaorganisationen med den beryktade Lucifer i toppen inte att lämna honom ifred och de hotar dessutom med att ta hans dotter Belle ifrån honom. Det är dock inte det enda problemet som Martin står inför utan han måste också lista ut vem det är som försöker sätta dit honom för flertalet mord som han inte har begått. 
 
 
Omdöme: Det här är en bok att plocka upp om man vill ha en historia med ett högt tempo. Det händer något hela tiden och man tappar snabbt räkningen på allt en enskild person kan råka ut för. Huvudpersonen Martin Brenner ångar på som ett lok genom livet och har hela tiden siktet inställt på målet, att hitta Mio. Oavsett vad han ödelägger längst vägen. Det blir inga blodiga detaljer eller råa scener men däremot är det väldigt hårdkokt och parallellerna till en vanlig actionfilm är inte alltför långsökta. 
 
Boken inleds med en sammanfattning kring vad som hände i förra boken och det var bra för det hjälpte mig att ta mig in i den nya boken snabbare. Förra boken slutade ju i princip mitt i handlingen, det är ju en och samma berättelse fast uppdelad i två delar så sammanfattningen gjorde att handlingen snabbt kunde fortskrida utan några tillbakablickar under tidens gång. Visst har jag tappat en del detaljer men på det stora hela gick det bra att följa med i handlingen igen efter ett längre uppehåll. 
 
Min största inverkan mot boken är nog det språkliga, att det är korta avhuggna meningar. Det gör såklart att den är väldigt lättläst och att tempot kan drivas upp ytterligare några snäpp men det blir också lite enformigt. Varje kapitel avslutas på ett sätt som gör att man allra helst måste fortsätta läsa vidare för att få veta hur det går. En stor anledning till detta är att Martin Brenner berättar om det som har skett delvis i dåtid, vi vet att han kommer att klara sig på ett eller annat sätt eftersom han sitter och ger en intervju i nutid men ändå kan spänningen upprätthållas i och med att han kan ge lite teasers kring vad som komma skall. Det är svårt att förklara närmare än så. Men hur eller hur så är det en bladvändare och även om jag föredrar Fredrika Bergman så har böckerna om Martin Brenner ett högt underhållningsvärde. 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Kristina Ohlsson:
Askungar (Fredrika Bergman #1)
Tusenskönor (Fredrika Bergman #2)
Änglavakter (Fredrika Bergman #3)
Paradisoffer (Fredrika Bergman #4)
Davidsstjärnor (Fredrika Bergman #5)
Lotus blues (Martin Brenner #1)
 
#1 - Monika

De här böckerna är väldigt hårdkokta, ja :) Och jag gillar ju det där korthuggna språket :)