Mitt år av längtan
 
Titel: Mitt år av längtan
Författare: Dasha Tolstikova
Antal sidor: 168 (Inbunden)
ISBN: 97891 2714 7034
Publiceringsår: 2015
Serie: -
Originaltitel: A year without mom
Första mening: "En gång, när jag var liten, bet jag mamma i fingret."
 
Handling: Dasha växte upp i Sovjetunionen under 19990-talet och när hennes mamma åker till USA för att studera blir Dasha kvar med sina morföräldrar i Moskva. Det blir ett år av längtan, förälskelser, politisk instabilitet och kompistrassel. 
 
 
Omdöme: Boken är dovt illustrerad med färgklickar i annars svartvita bilder och det bidrar till bokens stillhet och finstämdhet. Jag tycker att handlingen förs fram ganska långsamt, förutom mammans avsked som känns väldigt abrupt sett till de andra delarna. Det är mycket som känns främmande med 12-åriga Dashas liv sett till hur mitt eget såg ut när jag var tolv år. Dasha läser skulptur, konsthistoria och kompisition medan barnen i skolan för djupa diskussioner samtidigt som de blossar på cigaretter. Det är en intressant skildring av ett liv och en tid som annars inte har tagit alltför stor plats i barnlitteraturen. Den känns dessutom väldigt genuin.
 
Det som drar ner det hela för mig är att det inte blir något mer än just den här vardagsskildringen, det är inget som griper tag i mig eller som får mig att haja till. Förutom det där med hur oerhört främmande det känns. Dasha säger sig sakna sin mamma men jag har svårt att se att hon verkligen gör det, varken genom bilderna eller orden. Den är fin men för mig blir den tyärr inte så mycket mer än så.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon