Dennis hemlighet
 
Titel: Dennis hemlighet
Författare: David Walliams
Illustratör: Quentin Blake
Antal sidor: 164 (Kartonnage)
ISBN: 97891 3216 2145
Publiceringsår: 2013 (Original: 2008)
Serie: -
Originaltitel: The boy in the dress
Första mening: "Dennis var annorlunda."
 
Handling: Dennis är en helt vanlig kille i tolvårsåldern som bor i ett vanligt hus på en vanlig gata, men han har en hemlighet och det är att han älskar modetidningar. Den första tidningen han köpte var Vogue och den köpte han för att modellen på omslaget påminde honom om det enda fotografiet han har kvar av sin mamma. De där modetidningarna får något att spira inom Dennis, en längtan och en dröm om något annat. En dröm som skulle förändra hela hans liv i grunden.
 
 
Omdöme: För det första så skulle jag vilja lyfta frågan angående bokens översatta titel, från The boy in the dress till Dennis hemlighet? Vad ligger bakom det? Jag är rädd för att det handlar om försäljningsstrategier men jag hoppas att det ligger någon annan anledning bakom det? 
 
Det är den första boken jag läser av David Walliams som kanske mer är känd som ena halvan av Little Britain-succén och det är egentligen lite av en slump att jag läste den men jag är glad att det blev så för den visade sig vara riktigt bra. Den är väldigt lättläst och skriven med ett humoristiskt språk som jag hoppas tilltalar målgruppen. Det finns många diskussioner att lyfta från texten och jag tror att den gör sig mycket bra i klassrumsmiljön, som jag nu har tänkt att använda den till. Själva grundberättelsen är ganska ytlig och dialogerna är lite för tillrättalagda men samtidigt gör det att den är väldigt lättillgänglig och budskapet blir tydligt. Det går att lyfta väldigt stora ämnen som normer, manligt vs. kvinnligt och hur vi blir sorterade i olika fack efter vilket kön vi har. Dessa aktuella och bitvis svåra ämnen till trots så blir den aldrig tungläst utan boken behåller sitt driv från första till sista sidan. Exakt hur Dennis känner eller tänker kring sig själv får vi aldrig riktigt veta men det gör heller inte så mycket för budskapet når fram ändå, att könsroller går att bryta och att vi borde acceptera varandra precis så som vi är.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon