Isdraken
 
Titel: Isdraken
Författare: Gerorge R.R. Martin
Antal sidor: -
ISBN: 97891 2714 8925
Publiceringsår: 2016 (Original: 1980)
Serie: -
Originaltitel: The Ice dragon
Rekommenderad läsålder: 6-9 år
Första mening: "Adara tyckte allra bäst om vintern för när världen blev kall kom isdraken."
 
Handling: Adara är ett riktigt vinterbarn, hon känner inte kylan under sina bara händer när snön och isen kommer. Hon minns inte när hon såg isdraken för första gången, hon vet bara att de hör ihop på något sätt. Så när elddrakarna med sina ryttare kommer och hotar gården där Adaras familj bor är det bara hon och isdraken som har en chans att rädda byn från förödelse. 
 
 
Omdöme: Jag måste börja med att säga att den kändes så väldigt kort, George R.R. Martin tänker jag annars inte sparar på orden direkt men här var det som om berättelsen inte började förrän den tog slut. Det är klart att det har att göra med målgruppen som i det här fallet är barn men det finns ju fantasyböcker som sträcker sig över hundratalet sidor även för den målgruppen. Att den var så kort gjorde att jag inte riktigt kom in i den, jag kände ingenting för Adara och hennes familj och det saknades en eskalerande spänning som kunde hålla mitt intresse uppe. Berättarperspektivet kan också ha bidragit till att jag blev så distanserad, som läsare fick jag bara höra om vad som hände men jag fick liksom inte vara med och uppleva det själv. Det var kanske världens sämsta beskrivning men jag vet inte hur jag ska förklara det riktigt. 
 
Det är inte förrän i slutet som berättelsen griper tag i mig en smula. Det kommer fiender med drakar till familjens gård och de måste kämpa för sina liv och har man läst något av George R.R. Martins andra böcker så vet man att man inte kan lita på att allt ska gå bra. Nu är det ju i och för sig en barnbok så alltför hemska saker händer faktiskt inte, tack och lov men man vet liksom aldrig med den här författaren. Det är en lite spännande men framförallt sorgsen bok som jag tror kan locka många unga läsare!
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av George R.R. Martin:
Kampen om järntronen (Sagan om is och eld #1)
 
 
#1 - Johan

Alltså, den är ju för målgruppen 6-9, i den åldern så är detta typ rätt längd!

Svar: Jo, så är det kanske. Det är ju en målgrupp som är så himla spridd också, det är ju allt från de som precis har börjat läsa till de som har kommit till "mellanåldern" när många blir riktiga bokslukare. När jag såg titeln i kombination med författare och omslag så tänkte jag kanske mer på t.ex. Ishavspirater av Frida Nilsson eller till och med Mio min Mio! Det var ju mina förväntningar det var fel på egentligen och inte boken :)
Carolina Edvinsson

#2 - Johan

Alltså, den är ju för målgruppen 6-9, i den åldern så är detta typ rätt längd!

#3 - annelie (boklotus)

Tråkigt att Isdraken var så kort, men det låter som att det kan passa sonen som annars bara läser Legenden om Tann :p Tack för sammanfattningen!

Svar: Ja, det är nog en perfekt bok för honom!
Carolina Edvinsson