Om du vågar
 
Titel: Om du vågar
Författare: Megan Abbott
Antal sidor: 293 (Pocket)
ISBN: 97891 7692 2488
Publiceringsår: 2015 (Original: 2012)
Serie: -
Originaltitel: Dare me
Första mening: ""Det är något som har hänt, Addy. Du måste nog komma hit.""
 
Handling: Beth och Addy har alltid varit bästa vänner, Beth har varit den som bestämmer och Addy har sett till så att det händer. De båda är ledare för skolans cheerleadinglag och de andra lyder deras minsta vink. Men så får laget en ny coach, Colette French som står med en fot i vuxenvärlden och en fot i skolan samtidigt som hon är hård, krävande och kylig. Addy kan inte låta bli att fascineras av henne och Beth börjar sakta planera för att återigen bli både lagets och Addys nummer ett igen.
 
 
Omdöme: Det är väldigt svårt att genrebenämna den här boken för jag tycker att den har drag av att vara en ungdomsroman men den har samtidigt mörka drag av en kriminalroman men å andra sidan tycker jag inte att mordet är huvudproblemet i boken och kanske gränsar den då till en vanlig roman? Det är ju dock inget måste att en bok ska kunna sättas i ett fack, ibland är det ju till och med en fördel! Det är spännande med böcker som inte följer den stereotypa mallen. Just den här boken faller mig dock inte riktigt i smaken även om den känns väldigt annorlunda. Tonen i boken gör att mina tankar går till Gillian Flynn i och med att det finns ett underliggande och obehagligt mörker som ett stråk genom hela boken men jag måste erkänna att jag nog tycker att Gillian Flynn gör sina karaktärer snäppet vassare. Jag får ingen kläm alls på huvudpersonerna i den här boken, de blir så platta och de kryper aldrig riktigt under huden på mig. 
 
Andra recensioner jag har läst har använt ordet bladvändare om den och inte heller där kan jag hålla med, det tog mig nästan en vecka att läsa ut den och jag var aldrig riktigt inspirerad till att plocka upp den. Och då brukar jag älska böcker med mycket mörker? Men jag kunde inte riktigt tro på den här berättelsen, sextonåringar som beter sig som beräknande psykopater samtidigt som det inte finns en enda vuxen med en uns moral i boken. De här tjejerna lever i en egen värld långt ifrån vuxenvärlden, samtidigt som de tycks vara besatta av att vara en del av den och medan de väntar på att något magiskt ska göra så att deras liv får en mening hittar de på egna äventyr för att förstöra livet både för sig själva och för andra. 
 
Språkligt var den å andra sidan väldigt bra och jag tycker att författaren har hittat en egen ton som sticker ut. Boken är väldigt rak på och författaren har absolut inte sparat på krutet för att beskriva cheerleadinglaget och deras brinnande passion för sporten. De är inte tjejer, de är krigare. De har inte glitter och hårspray utan rustning.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - Amanda

Jag förstår precis vad du menar, även om jag nog tyckte bättre om den här boken än vad du verkat göra :) Men jo, emellanåt är de lite för mycket psykopater och lite för lite tonåringar...

#2 - Alekzandra

Håller helt med. Kände mig inte superinspirerad att plocka upp den hela tiden. Det blev tillslut för löjligt, ex. Beth. Gud vad trött jag blev på henne. Och jag kände inte att det fanns någon direkt anledning till att hon var som hon var? Hon hade gott kunnat lägga till lite mer krut i karaktärerna.

Svar: Ja! Gud vad skönt att veta att någon håller med en :)
Carolina Edvinsson