Eld och djupa vatten
 
Titel: Eld och djupa vatten
Författare: Camilla Grebe & Åsa Träff
Antal sidor: 464 (Pocket)
ISBN: 97891 7691 0160
Publiceringsår: 2016 (Original: 2015)
Serie: Siri Bergman #5
Originaltitel: -
Första mening: "Han sätter sig upp i sängen."
 
Handling: Två syskon försvinner från sina fosterhem med ett par veckos mellanrum. Mamman blir först misstänkt att ha något med försvinnandena att göra men när hon visar sig ha alibi kör utredningen fast. En kort tid senare dyker det upp foton på barnen på Internet och på bilderna finns också en okänd kvinna. Mysteriet tätnar när kvinnan på bilden kort därefter hittas död. Frågan angående offer och förövare ställs på sin spets och det visar sig att gränsdragningen inte är så skarp som Siri och hennes kollegor först tror. 
 
Omdöme: Är det här den sista boken om Siri Bergman? Så himla förskräckligt synd i så fall! Jag tänker med tanke på att den knyter ihop trådarna och dessutom gör en blinkning till den första boken i serien genom att sista meningen är "Jag antar att det är någon sorts frid." Men jag kanske ska backa bandet och inte fastna vid slutet det första jag gör i min recension. Det var länge sedan en bok fick mig att vilja ligga vaken alldeles för länge eftersom jag helt enkelt inte kunde sluta läsa den men det gjorde den här, den höll mig verkligen på halster och det var kul att läsa. Jag har faktiskt dragit mig lite för att plocka upp den här för att den är ganska tjock, men vilket misstag för den gick försvinnande fort att läsa! 
 
Jag gillar verkligen böckerna om Siri Bergman, hon är som huvudperson intressant i och med att hon är komplex och mänsklig. Hon är förhållandevis vanlig sett till andra huvudpersoner i genren som tenderar att vara ensamvargar, hon har familj med sambo och barn och hon gör misstag som vilken vanlig människa som helst. Jag gillar också personerna runt henne i privatlivet vilket gör att hela historien blir intressant att läsa och inte bara det som kretsar kring brottet. Det är inte ofta jag känner så med karaktärerna i deckare, oftast vill jag bara vara med och lösa fallet, men här känner jag att Aina och Vijay känns minst lika viktiga för historien. 
 
Däremot kan jag tycka att det blir lite väl mycket frosseri i människors ondska, hur mycket kan ett barn egentligen vara med om? Säkert väldigt mycket men i den här kunde jag faktiskt känna att det blev lite väl mycket av det obehagliga. En mening som jag aldrig trodde skulle komma från mig som brukar älska ju mörkare det är. Men jag bara kände att det blev för mycket, för mycket för att det skulle tillföra något extra. 
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus
 
Böcker som jag tidigare har läst av Camilla Grebe och Åsa Träff:
Någon sorts frid (Siri Bergman #1)
Bittrare än döden (Siri Bergman #2)
Innan du dog (Siri Bergman #3)
Mannen utan hjärta (Siri Bergman #4)
 
Böcker som jag tidigare har läst av Camilla Grebe:
 
Böcker som jag tidiagare har läst av Camilla Grebe & Paul Leander Engström: