Becca
 
 
Titel: Becca
Författare: Petter Lidbeck
Antal sidor: 126 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2969 9104
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9 - 12 år
Första mening: "Varje gång en bil parkerade i det krattade gruset tryckte vi oss mot fönstret."
 
Handling: Barnhemmet där barnen väntar på att någon ska komma och adoptera dem är en hemsk plats och föreståndaren Florence styr det med en järnhand. Värst är det för flickan som föddes med en missbildning i ansiktet, kvinnorna ryggar undan för henne och hon kommer förmodligen aldrig att komma därifrån. Av en slump träffar dock flickan skådespelaren Max Winther som tar med henne till sitt slott. Flickan trodde att det inte fanns någon värre plats än barnhemmet men det visade sig att hon hade fel.
 
 
Omdöme: På baksidan av boken står det att det är "en krypande rysare som griper tag från första sidan" men jag har helt ärligt svårt att se det läskiga med den här boken. Efter att ha läst den meningen förväntade jag mig något mycket värre än vad jag fick, så kanske var det mina förväntningar som det var fel på. Det är ju trots allt en bok som ska passa en nioåring så det ska ju heller inte bli för läskigt. Men jag hade trots detta förväntat mig mer, mycket mer. Det finns ett barnhem, en flicka som inte är som andra, ett slott, ett barn som har omkommit i en bilolycka och en elak barnhemsföreståndare så ingridienserna för en lyckad rysare finns ju onekligen där men det räcker ju inte att bara ha delarna utan helheten måste också stämma. 
 
Boken är å andra sidan lättläst och enkel att läsa så till vida att det är en konkret och enkel handling som många läsare kommer att kunna följa med i och uppskatta. Jag antar att det är en bok som ska locka ovana läsare och det tror jag absolut att den kan göra. I stora drag liknar den på så sätt Det vita huset som också är nyutkommen av Petter Lidbeck och som också beskrivs som en rysare. Jag tycker dock att Det vita huset är snäppet vassare än den här. Men när det kommer till böcker är det ju oftast en smaksak. 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus
 
Böcker som jag tidigare har läst av Petter Lidbeck:
Jesus och jag
Det vita huset