Flickan och skammen
 
Titel: Flickan och skammen
Författare: Katarina Wennstam
Antal sidor: 243 (Häftad)
ISBN: 9789 1001 66 632
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Hon kan inte minnas när det började."
 
Handling: Att kvinnor blir kallade för horor och slampor behöver inte ha något med deras sexualitet att göra, det är bara ett effektivt sätt att oskadliggöra en kvinna. Flickan och skammen är ett kritiskt reportage om både ryktesspridning, sexualitet och skam. 
 
Omdöme: Jag tycker att den här boken är lite mer tungläst än vad hennes tidigare böcker inom ämnet Flickan och skulden & En riktig våldtäktsman var vilket är synd eftersom det gör den lite mer svårtillgänglig. Jag säger inte att den var krånglig på något sätt men ibland kunde jag känna att den hade tjänat på att konkretiserats ner lite bara. Det är ändock en viktig bok och jag hoppas att den kan finna sin väg som underlag till en större samhällsdebatt om synen på kvinnors sexualitet. För mig personligen är det ju inga direkta nyheter men jag hoppas att någon som verkligen behöver läsa den snubblar över den, för den kan fungera som en viktig ögonöppnare. 
 
Det var lite speciellt att läsa den här boken så kort efter Fredrik Backmans bok Björnstad i och med att Katarina Wennstam tar upp verkliga exempel där ett helt samhälle ställer sig bakom någon som har gjort något oförlåtligt. Jag visste inte att det fanns ett uttryck för det i form av "Att göra en Bjästa" vilket innebär att allmänheten tar förövarens parti. Kopplingen till Fredrik Backmans bok är att det lika gärna kunnat heta "Att göra en Björnstad." eftersom den tar upp just detta. Jag visste heller inte att Katarina Wennstams egna erfarenheter ligger till grund för hennes engagemang i de här frågorna, det spelar väl egentligen ingen roll när det kommer till tillförlitligheten,  oavsett så är Katarina Wennstam är alltid en röst att räkna med.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus
 
Böcker som jag tidigare har läst av Katarina Wennstam:
Alfahannen
Smuts
En riktig våldtäktsman
 
#1 - C.R.M.%20Nilsson

Jag har bara läst Flickan och skulden av hennes icke-skönlitterära böcker, men jag vill definitivt läsa fler av den. Den boken gjorde stort avtryck på mig när jag läste den. Jag kommer fortfarande ihåg stora bitar av den.

Svar: Ja, den är verkligen läsvärd! Tyvärr nästan lika aktuell fortfarande. Lite ändringar har väl skett i lagen och så men tyvärr inte tillräckligt..
Carolina Edvinsson