Veckan före barnbidraget
 
Titel: Veckan före barnbidraget
Författare: Elin Johansson
Illustratör: Ellen Ekman
Antal sidor: 32 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2969 9289
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "- Vad är det här?"
 
Handling: Det är veckan före barnbidraget och hemma bjuds det bland annat på enveckakvartillbarnbidragetsoppa som består av potatis och gröna ärtor eller korv med makaroner utan korv. Med silvertejp och fantasi löser sig det mesta, det gäller bara att hålla humöret uppe.
 
 
 
Omdöme: Det här är en bok som fyller ett tomrum bland barnböckerna, det där med att alla inte har det så himla bra ekonomiskt ställt är inte ett tema som ofta tas upp. Det tas alltid för givet att man kan åka utomlands under semestern eller att det bara är att gå och köpa ett par nya gummistövlar när de gamla går sönder eller att man kan gå och se en biofilm mitt i veckan. Men så är det ju absolut inte för alla och det är bra att det också finns representerat. 
 
Boken nämns på en topplista av Lotta Olsson från DN som beskriver att boken handlar om en mamma och hennes dotter men jag vet inte var hon får det ifrån? Boken är skriven i dagboksformat och har alltså en jag-berättare och utifrån illustrationerna går det inte att avgöra könet på barnet. Barnet har hyfsat långt hår, skulle det vara en tillräcklig ledtråd? Barnets kläder och leksaker är väldigt könsneutrala, dockor ligger bland lastbilar och färgglada kläder med olika mönster är standard. Jag gillar den medvetenheten och att personernas kroppar är ritade på ett väldigt verklighetstroget sätt, magen veckar sig och brösten hänger och det finns hår både under armarna och på benen. Det är också extra kul med de små detaljerna på produkterna i bilderna som gör att man känner igen det, allt ifrån tvättmedel och bindor till böcker och kryddor. 
 
Summa summarum en väldigt bra bok och trots att den handlar om en familj som har det knapert med ekonomin så blir den inte sorglig utan tvärtom, den är humoristisk och glad och spelar inte på empati utan syftar snarare till att skapa en igenkänning hos de barn som lever i liknande situationer och för de barn som inte har det så kan den fungera som en ögonöppnare för att alla inte har det lika gott ställt ekonomiskt.
 
 
Betyg: 5/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus
 
 
 
#1 - CissiG

Vilka härliga bilder!
Kram Cissi

#2 - Joelinda

Vilka alldeles underbara bilder du valt ut! Nu har jag ingen att läsa en sån här bok för, men blev i alla fall suktad att köpa den. Så fin och just verklighetstrogen i alla sina detaljer. Det är extra roligt att höra att det inte är SYND OM familjen, utan de har det bra trots att de kanske inte har det så fett. Sånt gillar jag. Det är lätt hänt att man pekar ut låginkomsttagare som några som har rätt sorgliga liv.

Svar: Även om man är vuxen får man läsa bilderböcker ;) Det finns så många som är helt fantastiskt bra, böcker som är konstverk i sig. Mer bilderböcker åt vuxenläsarna säger jag! :)
Carolina Edvinsson