Fågelmannen

Titel: Fågelmannen
Författare: Mo Hayder
Antal sidor: 376 (Pocket)
ISBN: 97891 7701 6205
Publiceringsår: 2017 (Original: 1999)
Serie: Jack Caffery #1
Originaltitel: Birdman
Första mening: "North Greenwich."

Handling: Jack Cafferty blir inringd till Londons utkant där inte mindre än fem kvinnolik har påträffats, alla mördade vid olika tillfällen men med så pass liknande tillvägagångssätt att det går att binda dem till varandra. På grund av antalet lik känns det heller inte omöjligt att mördaren kommer att slå till igen och därför blir det en kampt mot klockan för att finna mördaren och förhindra att fler kvinnor faller offer. 

Omdöme: Min första reaktion under tiden som jag läste den här boken var att den kändes lite torr rent språkligt. Det blev liksom inget flyt i läsningen och på grund av det tog det ganska lång tid för mig att uppbåda engagemang för boken. Dessutom kändes karaktärerna väldigt stereotypa och jag kan inte riktigt ta dem för riktiga människor, de blev liksom inte mer än karaktärer i en bok. Särskilt svårt hade jag för en rasistisk polis, som jag har tappat namnet på nu, för jag förstod inte alls hans agenda? Jag kunde helt enkelt inte köpa hans agerande och fann det väldigt osannolikt på något sätt. Huvudpersonen Jack Cafferty tyckte jag också blev lite platt men det kan tänkas att han får växa fram lite mer och tydligare i de kommande böckerna. 

Själva fallet hade jag också lite svårt att fastna i till en början men sedan kom en twist som gjorde att jag plötsligt blev mycket mer på alerten. Jag kan tänka mig att boken kan upplevas som lite för detaljerad och rå men jag hade nog kanske förväntat mig ännu mer med tanke på mördarens tillvägagångssätt med att sy in en fågel i bröstkorgen på sina offer. Slutet på boken är jag heller inte överförtjust i och jag hade gärna sett att den hade fått ta en annan vändning. Men hur eller hur så var det efter en lite kämpig början en läsvärd bok och jag kommer nog att läsa fortsättningen också, om jag inte har helt fel så kan den till och med redan stå redo i bokhyllan. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus