Du är inte ensam, Star girl

Titel: Du är inte ensam, Star girl
Författare: Eva Susso & Moa Eriksson Strandberg
Antal sidor: 292 (Kartonnage)
ISBN: 97891 8770 7452
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originalttiel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Hej! Jag är snart 13 år (fyller den 18 november) och söker en mejlvän som också går i sexanoch inte är lättchockad."

Handling: När Milo söker en mejlvän får han kontakt med Stella, eller Star girl som hon kallar sig. Milo och Stella delar med sig av allt som händer i deras liv och de lovar att inte ha några hemligheter för varandra. Kontakten med den andra blir deras andningshål, en plats där de kan vara sig själva fullt ut utan att känna omgivningens krav på vem de borde vara. Deras vänskap kommer dessutom hjälpa dem att våga bli det de själva vill bli. 

Omdöme: Jag hade inte så höga förhoppningar på den här boken men gick ändå in med tanken om att jag kunde bli positivt överraskad, många har ju jämfört boken med Sandor slash Ida fast för en yngre målgrupp och jag kan inte riktigt hålla med. Det enda som egentligen är likt skulle väl vara mejlkonversationerna då annars tycker jag att en jämförelse dem emellan är lite orättvis. Jag känner spontant bara att jag är ganska ointresserad av handlingen och av personerna bakom mailen. Jag tycker också att det är lite tråkigt att berättarrösterna inte skiljer sig åt mer, att det känns som om det lika gärna hade kunnat vara en och samma person om inte omständigheterna i mailet hade avslöjat vem av dem det handlade om. Samtidigt förstår jag att det hade känts ganska osannolikt att två väldigt olika karaktärer hade kunnat komma varandra så nära. Jag hade också förväntat mig att komma karaktärerna ännu närmare, att innehållet i mailet och hemligheterna som de avslöjade hade känts ännu ärligare. Nu blir det mer att ett mail handlar om döden, ett om mens, ett om att bli kär, ett om att bli mobbad, ett om skilsmässa, ett om homosexualitet, ett om tvångstankar och så vidare men det är inget ämne som de direkt går på djupet på utan det bara snuddas vid allt och så känns det som om de glömmer bort det i samma sekund som de har skrivit det. Jag tror helt enkelt att ämnen som dessa berör trettonåringar mycket mer än vad som framkommer här. Jag hade helt enkelt förväntat mig lite mer känslor a la Mårten Melin om ni förstår hur jag menar.

Samtidigt kan det väl också vara en fördel att det är så pass många ämnen som boken tar upp, jag kan tänka mig att den kan passa för klassrumsdiskussioner eftersom nästan alla borde kunna känna igen sig i något av problematiken och tankarna. En klassisk högläsningsbok för årskurs fem med andra ord. 

Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Moa Eriksson Sandberg:
Paris, Lola och jag
Vi går på babysim
Babydisco
Sigrid och Affe räddar djuren

Böcker som jag tidigare har läst av Eva Susso & Anna Höglund:
Alla frågar sig varför

Böcker som jag tidigare har läst av Eva Susso & Moa Eriksson Sandberg:
8 saker du aldrig skulle våga