Golden boy
 
Titel: Golden boy
Författare: Abigail Tarttelin
Antal sidor: 429 (Inbunden)
ISBN: 97891 6389 2684 
Publiceringsår: 2016 (Original: 2013)
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Min bror får A i alla ämnen och är alltid trevlig mot alla."
 
Handling: Max Walker är den perfekta killen. Han är lagkapten för skolans fotbollslag, får bra betyg i alla ämnen, har många kompisar och anses av de flesta tjejer att vara en riktig drömkille. Men Max bär på en hemlighet som väldigt få vet om och det är att han är född intersex, han är både kille och tjej. Eller varken eller. Han är helt enkelt Max. En som vet om Max hemlighet är barndomsvännen Hunter och en kväll tränger han sig in i Max rum och på ett par minuter går de från att vara barndomsvänner till att bli offer och förövare. Övergreppet tvingar Max att ifrågasätta hela sin identitet.
 
Omdöme: Jag tycker verkligen att alla borde läsa den här boken, för jag tror att alla kommer att lära sig något av den eller få en ny tanke som de inte hade tidigare. Den belyser inte bara att huvudpersonen är intersex utan den ifrågasätter hela idén om samhällets indelning av kön och hur svårt vi har att tänka bortom att det finns två kön. Trots att väldigt många faktiskt föds utanför ramen för kvinna eller man. Det är väldigt intressant att reflektera kring men väldigt jobbigt också eftersom de allra flesta nog identifierar sig så väldigt starkt med sitt kön. Det är så väldigt svårt att sätta sig in i Max situation när han står inför valet att kunna välja. Vill han vara tjej eller vill han vara kille? Och varför måste han välja? Det är verkligen jättesvårt att skriva den här recensionen eftersom boken var så väldigt mycket att ta in och eftersom jag nog inte har hunnit bearbeta den tillräckligt heller, men det kanske räcker med att säga att den verkligen får en att tänka till och det är väl det bästa ändå.
 
Jag tycker att karaktärerna och deras ageranden också känns väldigt trovärdiga. Jag gillar extra mycket att Max pappa är så himla fin och verkligen vill att Max ska vara sig själv och inte tvingas in i ett fack bara för att samhället säger att han borde göra det. Hur han har stått emot alla läkare som tycker att föräldrarna borde ha tilldelat Max ett kön och åtgärdat "problemet" redan vid tidig ålder. Och sedan mamman som man faktiskt förstår trots att hon ibland upplevs som den lite sämre av de båda föräldrarna, hon vill ju bara Max väl och är beredd att gå ganska långt för att skydda honom. Jag antar att berättelsen verkligen tjänade på att bli skriven från flera olika karaktärers synvinklar, det gjorde att fler perspektiv kunde belysas och att hela historien kändes större än bara en individ. 
 
Det enda lilla minuset som skulle kunna vara till bokens nackdel är att den ibland övergår från att vara berättande till att vara informerande, berättelsen tappar lite fart när det blir för detaljerad information kring intersex men eftersom de allra flesta förmodligen saknar kunskapen (inklusive jag själv) så var det nog behövligt. För det allra mesta vävdes det dessutom in i berättelsen på ett helt okej sätt så jag tycker inte att det blev för torrt att läsa.
 
Som sagt så var det här kanske ingen vidare recension av boken alls (Varför är det så svårt att skriva omdöme om en bok som man verkligen gillar?) men jag kan avsluta med att säga att jag verkligen rekommenderar er att läsa den, den kommer att ge er nya perspektiv och vidga er värld. 
 
 
Betyg: 5/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus
 
#1 - C.R.M. Nilsson

Då får jag nog springa till biblioteket och låna den här :) Det känns verkligen som min typ av bok.

Svar: Ja, du kommer verkligen att gilla den! Kan nästan lova faktiskt! :)
Carolina Edvinsson