Skarven
 
 
Titel: Skarven
Författare: Sara Lövestam
Antal sidor: 221 (Kartonnage)
ISBN: 97891 8827 9248
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Johanna har inte berättat att hon heter Johanna än."
 
Handling: Skarven handlar om tre ungdomar som som över sommaren bor på en ö ute i Stockholms skärgård. Det är Johanna som alla kallar för Johan, Olivia som inte får göra något för sina överbeskyddande föräldrar och Ludde som älskar deckarmysterier och framförallt Sherlock Holmes. En dag ser de en människa på den obebodda, ödsliga och karga ön som kallas Skarvön och det verkar nästan som om det är något i görningen, spåret visar sig leda dem till en ouppklarad mordgåta och ju närmre sanningen de kommer desto farligare blir det.
 
 
Omdöme: Här har vi verkligen karaktärer som håller hela vägen och som känns mänskliga, gillar även att föräldrarna faktiskt får ta lite plats och inte bara blir skuggfigurer i kulissen. Sedan får jag alltid lite Kalle Blomqvist-feeling över historier där barn tar reda på saker som polisen inte har klarat av på flera år men jag förstår ju att det är svårt att skriva en deckare med barn i huvudrollerna utan att det hela blir lite väl otroligt. Men det är inte själva deckargåtan som är det fina med den här boken, det känns som om den bara finns där för att driva handlingen framåt, utan det fina är karaktärernas relation till varandra och att svåra frågor får ta plats för en så ung målgrupp. 
 
Johanna fattar äntligen mod och förklarar att hon inte längre vill bli kallad Johan eftersom hon faktiskt inte är en kille. Steget att berätta det hemma är dock större eftersom hennes pappa vill att hon ska vara mer som en kille och sluta se ut som en fjolla. Olivia brottas med den tomhet som hennes syster lämnade efter sig och som gör att hennes föräldrar bevakar varje steg hon tar. Och så Ludde som försöker så gott han kan för att förstå och hjälpa sina nya vänner. Kanske att jag till och med hade velat ha lite mindre av deckargåtan för att ge karaktärerna ännu mer utrymme att växa men kanske finns den där för att locka läsare? Men helt klart välskriven, aktuell och läsvärd historia som inte bara ger en stunds underhållning utan som faktiskt även kan ge en djupare förståelse kring transsexualitet. 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus
 
Böcker som jag tidigare har läst av Sara Lövestam: