Den nionde graven

Titel: Den nionde graven
Författare: Stefan Ahnhem
Antal sidor: 568 (Pocket)
ISBN: 97891 7503 3583
Publiceringsår: 2016 (Original: 2015)
Serie: Fabian Risk #2
Originaltitel: -
Första mening: "Det var så mörkt att han nästan inte kunde se."

Handling: Det är ett halvår innan händelserna som utspelar sig i boken Offer utan ansikte och julen ligger nästan för dörren. Då försvinner justitieministern spårlöst och Fabian Risk kopplas in för att i hemlighet utreda hans försvinnande. Det visar sig dock snart vara mer komplicerat än vad han först kunde tro och det finns högre makter som inte vill att hela sanningen ska komma fram. Samtidigt sker ett bestialiskt mord i Danmark som visar sig ha kopplingar till Sverige som Dunja Hougaard blir ansvarig för, även i det fallet finns det högre intressen som inte vill att Dunja ska få fram hela lösningen.

Omdöme: Den här boken utspelar sig alltså innan den förra boken trots att den kom ut efteråt? En aningen förvirrande kanske men det fungerar fint ändå, jag läste dem ju med ganska stort mellanrum dessutom så jag minns inte exakt allt från förra boken. Jag reagerade inte ens på att de inte utspelar sig i samma stad. Jag har läst ett par recensioner där läsaren tycker att boken är lite för rå och att den går in lite väl djupt på detaljer men det tycker inte jag. Jag gillar ju när det är mörkt och rått och sjukt och så får det gärna vara med en seriemördare och i den här boken finns det inte bara en seriemördare utan flera, full pott med andra ord. Jag tycker att stilen påminner mig lite om Jo Nesbø, just i och med det där lite överdrivna och makabra och till stor del osannolika som man som läsare ändå köper rakt av. Så jämförelsen med Jo Nesbø menar jag bara som en komplimang! 

Boken kan ju tyckas vara lite avskräckande tjock men när man väl har börjat läsa förstår man ganska snabbt att det här är en bok som inte tar lång tid, sidorna bläddrar i princip av sig själva och det är korta kapitel med många cliffhangers som gör att man bara vill läsa mer. Ni borde ha förstått vid det här laget att jag gillar den väldigt mycket va?

Däremot är jag väl inte fullt lika övertygad när det kommer till karaktärerna. Jag har inget emot Fabian Risk utan det är alla andra som jag irriterar mig på, antingen mer eller mindre. Och det värsta jag vet är ju när personer ger sig iväg på jakt efter mördaren på egen hand och till slut hamnar i händerna på densamma utan att ha meddelat någon var hen är, det händer givetvis även i den här boken. Varför händer alltid det? Är det en oskriven lag inom deckargenren? Men trots att karaktärerna inte får mig att vilja läsa vidare så får storyn det och jag kommer att klicka hem nästa bok i serien så fort jag har publicerat det här inlägget.


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Stefan Ahnhem:
Offer utan ansikte (Fabian Risk #1)

#1 - [Anna]

Den här boken måste jag verkligen ta och plocka upp snart!!

Svar: Eh ja! Jag har redan beställt nästa bok i serien ;)
Carolina Edvinsson