Våra kemiska hjärtan
 
Titel: Våra kemiska hjärtan
Författare: Krystal Sutherland
Antal sidor: 331 (Flexband)
ISBN: 97891 6389 2738
Publiceringsår: 2017 (Original: 2016)
Serie: -
Originaltitel: Our chemical hearts
Första mening: "Jag trodde alltid att ögonblicket när du träffar ditt livs kärlek skulle vara som på film."

Recensionsexemplar från Bonnier Carlsen.

Handling: Henry Page är en obotlig romantiker och han har ingen aning om att hela hans världsbild är på väg att ändras när Grace Town haltar in i dramasalen en dag med sin käpp och sina pojkkläder. Han vet ännu inte att den första kärleken kommer att vara bitterljuv och att han så småningom kommer att få lära sig att livet går vidare, även om det är utan varandra. 

Omdöme: Jag fick en förfrågan från förlaget om att läsa och recensera den här boken och jag svarade såklart tveklöst ja på den frågan. Först och främst för omslaget, för kan vi inte bara ta en sekund och diskutera årets snyggaste omslag? Jag älskar det. Så, nu ska jag inte orda mer om det. Men det är klart att även handlingen lockade. Förlaget beskriver boken som en blandning mellan John Green och Rainbow Rowell och jag kan väl i stort sett hålla med - bara att det här till och med är lite bättre. Jag tokgillar helt enkelt och att det är en av mina favoritförfattare i form av Jessica Schiefauer som har översatt den gör det ju inte sämre precis, för mig är det som en kvalitetstämpel på något vis. 

Jag gillar att handlingen och språket är väldigt rakt på, det finns inga krusiduller eller omvägar till det som sker utan allt är så ärligt på något sätt. Och är inte det lite ungdomsbokens signaturtecken också? Att det som står behöver stå, ingen onödig utfyllnad. Att den handlar om den första kärleken kan uppfattas som smörigt men det här är verkligen om den första kärleken. Med det menar jag att det inte uppstår någon kärlek vid första ögonkastet och personerna svävar inte på rosa moln utan den första kärleken innehåller mest ångest och förtvivlan och sorg och ett ifrågasättande om det egna värdet. För oftast är ju den första kärleken rent ut sagt förjävlig. Den första kärleken är ful. Den första kärleken gör helt enkelt ont. 

Boken är dessutom lagom kryddad med samtida referenser och störst behållning får man om man känner igen dem och kan relatera till dem. Det går att hitta bland annat Forrest Gump, Harry Potter, Snapchat, Facebook och Taylor Swift. Högt och lågt. Det gör såklart också att boken balanserar på en ganska skör tråd, dels att den snabbt kan uppfattas som föråldrad men också att det kan lämna läsare utanför som inte känner till referenserna. Det har ofta hänt mig när jag läser vissa typer av böcker att jag inte förstår referenserna och då infaller sig en känsla av att jag inte känner till något som jag kanske borde veta och den känslan är aldrig kul. Boken känns också stundtals väldigt amerikansk och det här med high school tycker jag är svårt, det känns lätt så oseriöst på något sätt. Det är lätt att alla böcker som utspelar sig i high school hamnar i samma fack. 

Men nu har jag redan skrivit mycket mer än vad jag hade tänkt så jag ska avrunda mina kommentarer. Jag gillar ju den här boken just för att den inte är den där smöriga kärlekshistorien utan att den har ett mörkt djup som berör mig. Jag gillar också att den får mig ifrågasätta kärlek som fenomen, finns det överhuvudtaget? Finns det kärlek som är mer värd än annan? Och hur yttrar den sig hos olika människor? Jag kan inte påstå att jag har tagit karaktärerna till mitt hjärta men jag accepterar dem men vill ge ett stort plus i kanten för de träffsäkra och trovärdiga dialogerna. Summa summarum: Väl läsvärd bok som jag kommer att rekommendera vidare!


Betyg:
4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus
 
 
 
 
#1 - anna

jag håller med om att omslaget är förvånansvärt snyggt. och den verkar ju bra, kanske ska ta och läsa den. kram

Svar: Jag blev positivt överraskad! Och då hade jag ändå hyfsat höga förväntningar :)
Carolina Edvinsson

#2 - Midnatts Ord

Jag blev också riktigt förtjust i denna och hoppas verkligen att det kommer fler böcker av Krystal Sutherland snart.

Svar: Ja, då är jag en som ställer mig först i kö! :)
Carolina Edvinsson