The hate u give
 
Titel: The hate u give
Författare: Angie Thomas
Antal sidor: 447 (Häftad) 
ISBN: 97891 2715 0287
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Jag borde inte ha följt med på den här festen."

Recensionsexemplar från Natur & Kultur.

Handling: Starr Carter är sexton år och lever i två olika världar, hon bor tillsammans med sin familj i den fattiga förorten men går på en fin privatskola inne i stan. En kväll när hon har varit på fest och sitter i en bil med sin barndomsvän Khalil blir hon vittne till hur han blir skjuten helt oprovocerat av en polis. Efter det är det många som tycker till om hur Starr borde reagera och agera. Det finns de som vill att hon ska vittna och stå upp för Khalil medan det finns andra som helst tystar ner det som hände. Oavsett vilket val hon gör kommer det att få konsekvenser för människorna som hon har vuxit upp med. 

Omdöme: Jag kanske läste den här boken under en oförtjänt tid, för jag blev inte alls så golvad av boken som jag hade föreställt mig att jag skulle eller borde bli efter att ha läst några recensioner om den. Jag har ju haft något av en lässvacka, vilket tydligt gick att se på förra månadens sammanfattning, och så går jag och börjar på den här boken. Den kanske helt enkelt hade tjänat på att jag hade läst den mer sammanhängande och med mer inlevelse, inte med hjärnan påkopplad på andra tankar. Rent objektivt kan jag ju se att det är en bra och framförallt viktig bok som tar upp ett ämne som i alla fall inte jag är tillräckligt påläst kring men min känsla blir dock ändå lite platt. Kanske ville jag helt enkelt gilla den för mycket. 

Många har kommenterat översättningen av boken i sina recensioner men jag måste säga att jag aldrig tänkte på översättningen överhuvudtaget och det måste väl ändå vara ett väldigt bra betyg? Anledningen till att boken kan upplevas som svår att översätta är för att det förekommer en hel del svordomar och slang men jag tycker att Amanda Svensson som har översatt boken har gjort en snygg avvägning kring vilka uttryck som går att översätta och vilka som lika gärna kan stå kvar på originalspråk. Jag tycker att man hellre behåller de engelska uttrycken än översätter det så att det låter krystat, men eftersom jag aldrig tänkte på det under läsningen så måste ju helheten ha känts väldigt naturlig. 

Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus
#1 - Nilmas Bokhylla

Den här väntar på mig i hyllan och är snart dags att ta tag i. Vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig men har förstått att de flesta verkar gilla den! Vi får se!

Svar: Ja, hoppas och tror att du kommer att gilla den! :)
Carolina Edvinsson