Mördarens mamma

Titel: Mördarens mamma
Författare: Ida Linde
Antal sidor: 156 (Inbunden)
ISBN: 97891 1308 0550
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Min pojke frågade mig: skulle du älska mig om jag dödade någon?"

Handling: En mamma lever ensam med sin pojke och medan hon går till arbetet eller sitter vid köksbordet så växer han upp från pojke till en ung man. En kväll knackar två poliser på dörren som berättar att hennes pojke har mördat en sextonårig kille. Henrietta har blivit mördarens mamma. Men hon åker till anstalten och hälsar på och fortsätter att älska, för vad annars skulle hon göra? Vid ett av besöken träffar hon Grace som också har ett barn som har mördat. Det blir ett möte som kommer att förändra allt. 

 
Omdöme: Den här boken golvade mig på ett sätt som jag inte hade förväntat mig, den är så språkligt fin att den ibland tar andan ur mig. Jag var inte riktigt beredd på det. Boken innehåller inte riktiga kapitel utan är mer skriven som någon slags prosalyrik där korta sekvenser avlöser varandra. Den här boken antar ju ett perspektiv som vi sällan får ta del av, hur det känns att vara mamma till ett barn som tar någon annans liv. Många kan säkert föreställa sig döden, den har vi alla någon gång funderat över, men dödandet? Skulden och skammen som följer med det? För trots att Henrietta är helt oskyldig är hon ju inte det, hon har blivit mördarens mamma och som mamma följer alltid någon slags skuld. Vad hade hon kunnat göra annorlunda? På vilket sätt är det här hennes fel? Skammen över att sitta med på en rättegång där den mördade pojkens mamma skriker ut sin sorg och veta att det var ens egen pojke som orsakade det. Författaren placerar verkligen in ett nytt skräckscenario i föräldrarollen.

"Det skulle senare stå i tidningen, de skulle lägga ihop ett och ett. De skulle noggrant undvika mig på ett sätt som skulle se ut som att de inte trodde att jag smittade. Jag var själv osäker, kanske var det ett virus i mig, liksom skilsmässor och barnafödande hade en tendens att fortplanta sig bland människor som kom i kontakt med det hos andra. Om jag kunde vara mamma till en mördare så öppnades den möjligheten också i dem."

Det som gör att boken inte riktigt når upp till full pott för mig är att den är lite väl gåtfull och särskilt mot slutet när vi aldrig riktigt får veta vad som är sanning och vad som är lögn. Jag tycker att författaren placerar lite onödigt mycket i det dolda och jag lämnar egentligen boken med fler frågor än svar, vilket i sig kanske inte behöver vara något dåligt men här tycker jag att jag som läsare blir lite lämnad i sticket. Det är många otroliga sammanträffanden och jag undrar lite vad poängen egentligen är mot slutet. Historien går ganska långsamt framåt och det bjuds egentligen aldrig på några överraskningar utan via baksidestexten vet vi i stort sett vad hela boken kommer att beröra. Den stora behållningen är med andra ord språket. Trots att huvudpersonens betraktelser är ganska torra och sakliga så flyter orden framåt som en porlande bäck och det är flera gånger under läsningens gång som jag får stanna upp och läsa om, inte för att det är tillkrånglat, utan för att jag undrar hur författaren har lyckats skapa något så stort med så små medel. 


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus