Störst av allt

Titel: Störst av allt
Författare: Malin Persson Giolito
Antal sidor: 363 (Pocket)
ISBN: 97891 7503 6465
Publiceringsår: 2017 (Original: 2016)
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Vid den vänstra bänkraden ligger Dennis, som vanligt iklädd reklam-T-shirt, stormarknadsjeans och oknutna gymnastikskor."

Handling: Nio månader har gått sedan skolskjutningen på Djursholms gymnasium där sex personer fick sätta livet till och nu står Maja åtalad för att tillsammans med Sebastian Fagerman ha planerat och utfört dådet. Allmänheten vill ha en syndabock men vad hände egentligen där i klassrummet, är Maja verkligen den ondska personifierad som pressen har målat ut henne som?

Omdöme: Det tog mig ganska lång tid att läsa den här boken och det var inte för att den på något sätt var tråkig eller dålig utan för att jag helt enkelt hade dåligt läsflyt. Tyvärr så tycker jag att böckerna inte riktigt kommer till sin rätt om jag läser för sporadiskt eller för lite och även den mest bläddervänliga boken kan upplevas som långsam. Vid ett annat tillfälle hade jag kanske slukat den här boken, jag vet inte. Som det är nu så tycker jag att boken saknade ett driv och att den på sina ställen kändes lite torr, vilket inte är helt ovanligt för en bok som till stor del utspelar sig i en rättssal. Spänningen i den här boken är om Maja ska dömas eller inte, för ungefär vad som har hänt har vi tidigt klart för oss men vi vet däremot inte hela bakgrundshistorien. Att Maja som huvudperson inte är helt lätt att tycka om tycker jag bara är till bokens fördel, under en stor del av boken vet man inte riktigt på vems sida man står och om hon är så oskyldig som hon utger sig för att vara. 

Visst sätter författaren fingret på många samhällsfenomen som till exempel ökade klasskillnader, samhällsklyftor och integration men ibland tycker jag att de ligger lite långt från handlingen för att det ska kännas naturligt. Som rättegångsskildring tycker jag att den är kanon men som spänningslitteratur tycker jag kanske att det blir sådär. Men som sagt, allt detta kan också bero på under vilka omständigheter som jag fick boken läst. Det var helt enkelt inte optimala förutsättningar. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Malin Persson Giolito:
Bara ett barn
#1 - Evelina

Jag tyckte mycket om boken, men inte alls lika mycket som en del andra som har läst boken.

Svar: Då känns det som om vi har lite samma uppfattning! :)
Carolina Edvinsson

#2 - C.R.M. Nilsson

Jag tyckte väldigt mycket om den här och det har fått mig att vilja läsa mer av författaren. Som tur var vann jag en av hennes andra böcker, som jag hoppas ska vara minst lika bra :)

Svar: Jag kommer också definitivt att läsa mer av henne!
Carolina Edvinsson