... får leken tåla

Titel: ... får leken tåla
Författare: M.J. Arlidge
Antal sidor: 413 (Pocket)
ISBN: 97891 7779 1454
Publiceringsår: 2018 (Original: 2015)
Serie: Helen Grace #4
Originaltitel: Liar Liar
Första mening: "Luke kravlade sig ut genom det öppna fönstret och till den smala avsatsen där utanför."

Handling: Mitt i natten får brandkåren larm om inte en brand utan tre, som tycks ha startat ungefär samtidigt trots att byggnaderna ligger en bit ifrån varandra. Det rör sig om två företagslokaler och en privatbostad. Bränderna kräver flera människoliv och det står snart klart att de är både noggrant planerade och iscensatta. Men utredningen hinner knappt börja innan tre nya bränder härjar nästa natt som kräver ytterligare människoliv. Helen Grace står inför en ondska som hon aldrig tidigare har stött på. Den här mordbrännaren tycks njuta av att starta bränder och släcka liv men vad är egentligen sambandet och motivet? 

Omdöme: Återigen en spännande bok om Helen Grace! Dock kanske de inte borde läsas så tätt inpå varandra för det kändes som om författaren skriver utifrån ett recept, ett framgångsrikt sådant men ändock följer böckerna lite samma kurva. I inledningen sker något hemskt, poliserna står först handfallna utan någon misstänkt, får sedan upp ett spår på en person som passar perfekt in i gärningsmannaprofilen men eftersom det skulle vara lite för enkelt och för att det fortfarande är långt kvar på boken så vet vi som läsare att det här inte kommer att vara den riktiga gärningsmannen utan mer ett villospår. Så då blir det ju inte så spännande. I just den här boken lyckas författaren trots allt lura mig när det kommer till vem den riktiga gärningsmannen var och det var inte förrän i slutet som sanningen mejslades fram. Så även om själva berättarkurvan följer samma identiska mönster så går det med andra ord fortfarande att bli överraskad.

Jag har också tyckt väldigt bra om Helen Grace som huvudperson men nu börjar hon kännas lite tröttsam, lite för mycket som en superhjälte som klarar vad som helst. Det är också många möjliga handlingar som jag helst ser att författaren inte går vidare. Som Helen Grace dispyter med journalisten Emilia, Helen Grace mörka hemligheter eller som slutet antyder Helen Grace relation med sin nya chef. Allt det där känns så förutsägbart så jag hoppas att författaren låter i alla fall någon del falla i glömska och att det blir någon slags oväntad vändning. En sak som är säker är att jag i alla fall kommer att läsa fortsättningen för att se hur det blir. Det finns få böcker som jag läser ut så snabbt som dessa. Det är korta kapitel, en handling med ett otroligt driv framåt hela tiden och väldigt spännande från första till sista sidan. Verkligen deckare som underhåller! 


Betyg: 3/5

Köp den här:  Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av M.J. Arlidge:
Ole Dole (Helen Grace #1)
Bro bro breja (Helen Grace #2)
Dansa min docka (Helen Grace #3)