Om vi bara kunde byta kroppar mer varandra
Titel: Om vi bara kunde byta kroppar med varandra
Författare: Johanna Nilsson
Antal sidor: 199 (Inbunden)
ISBN: 97891 2971 0649
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Hon slår ner i mig som en blixt och jag bara vet - det är nu det börjar: livet."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Handling: Kung B bor i ett källarförråd efter att han blev utslängd hemifrån. Förr hette han Bella men det var aldrig han. Queen O är på flykt från Iran eftersom hon skulle bli dödad om hon återvände, hennes egen familj har både angivit henne för myndigheterna och själva försökt dränka henne. Den svenska myndigheten anser dock att hon ska återvända eftersom det inte finns något skyddsbehov. Trots att det är dödsstraff i Iran att vara som hon, att vara född i fel kropp. Vi får följa deras liv under några varma sommarveckor i Stockholm där de festar, gråter, skrattar och försöker överleva trots den ständiga frågan i huvudet - varför vill ingen ha oss? 

Omdöme: Den här boken innehåller en väldigt hög dos kärlek men också mycket destruktiva beteenden och tankar. Det är ensamhet och samhörighet på samma gång. Det är att hitta en enda individ som förstår i ett samhälle som vänder sig bort. Det handlar om att vilja mer än att bara överleva, att drömma om en framtid och att slippa känna att ens egen kropp är en tvångströja som ständigt skaver. Det är klart att det blir en känslosamt tung berättelse och Johanna Nilsson är expert på att ge de utstötta en röst och jag tycker att det är väldigt fint skildrat. Jag kommer aldrig fullt ut kunna förstå hur det känns att vara född i fel kropp men genom litteratur som den här kan jag i alla fall närma mig en förståelse och jag hoppas att den här boken kommer att hitta till sina läsare, både som igenkänning och som ögonöppnare. Den behövs. 

Det är framförallt genom Kung B som vi får ta del av händelseförloppen och en hel del drivs också framåt genom dialog. Jag tycker kanske att de två karaktärerna är lite för lika varandra, det finns egentligen inget som skiljer dem åt förutom deras olika bakgrunder? Eftersom det är genom perspektivet av Kung B så haltar också min förståelse lite för Queen O, varför agerar hon så som hon gör? Då tänker jag föramförallt på det som sker i slutet. Jag tycker att det var ganska väntat att de inte skulle leva lyckliga i alla sina dagar, det är ingen sådan kärlekshistoria, men jag förstår helt enkelt inte vad det var som drev henne till det hon gjorde i slutet? Det är också mycket fokus på droger, lite för mycket kan jag kanske tycka och även om det känns realistiskt att de existerar i deras liv så hade det kanske inte så mycket behövt kretsa kring just det. Jag har haft ett lite svajigt förhållande till Johanna Nilsson, någon bok har varit bland det bästa jag har läst medan andra har varit lite av ett bottennapp, och jag har till och med varit på väg att sluta ge fler chanser men i och med den här boken tycker jag att hon är på rätt väg igen. Det här är en bok som bränner. Det här är en bok som känns.


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Johanna Nilsson:
Jag är den som skall komma
De i utkanten älskande
Gå din väg men stanna
Hon går genom tavlan ut ur bilden
Konsten att vara Ela
Gilla hata horan
Flickan som uppfann livet
Janis den magnifika
Kanske som Zlatan
Nästan som Zlatan
En i laget
Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med
För att väcka hon som drömmer