Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda
Titel: Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda - sanna berättelser om fantastiska pojkar som förändrat världen utan att döda drakar
Författare: Ben Brooks
Illustratör: Quinton Wintor
Antal sidor: 208 (Inbunden)
ISBN: 9789177797029
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: Stories for Boys Who Dare to Be Different: True Tales of Amazing Boys Who Changed the World without Killing Dragons
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "En lugn söndagsmorgon i Kapstaden var Achmat, hans bror Tariq och deras vänner på stranden och övade inför slutprovet på sin livräddarutbildning."

Recensionsexemplar från Lind & Co.

Handling: I den här boken möter i en samling manliga hjältar som har en sak gemensamt och det är att de alla valde att gå sin egen väg. Vissa lever nu och andra levde då, vissa är mer kända än andra men de har alla gjort banbrytande saker för världen. Många har blivit förebilder och inspiratörer för hela generationer. I boken får vi bland annat möta Buddha, Galileo Galilei, Ludwig van Beethoven, Arthur Rimbaud, Oscar Wilde, Salvador Dalí, Nikola Tesla, Roald Dahl, Stephen Hawking, David Attenborough, Lionel Messi, Muhammad Ali, Bill Gates, Ai Weiwei, Barack Obama, Harvey Milk och Nelson Mandela.

 
Omdöme: Det går inte att se den här boken utan att tankarna direkt går till Godnattsagor för rebelltjejer och det är inte långsökt att tänka att en stor del av inspirationen är hämtad därifrån. Det är synd att den här inte alls lever upp till samma nivå och jag tycker framförallt det beror på att den liksom andas kopia och att illustrationerna blir så upprepande. I den här boken är det nämligen samma illustratör som har gjort samtliga illustrationer vilket blir lite tråkigt. Men bortsett från att författaren liksom har stulit ett koncept rakt av så är den ändock en bok som förtjänar sin plats. Det är en bra representation av personer från olika delar av världen, från olika ämnen och från olika epoker. Det blandas högt och lågt och det finns en berättelse att beröras och inspireras av för alla. I och med att varje presentation är en sida så blir det en lite lagom introduktion och det absolut viktigaste i varje berättelse fångas upp på ett bra sätt, för även om man till exempel inte är intresserad av fotboll så fängslas man av Lionel Messis framgång eftersom det är berättat så koncentrerat och det finns inte plats för några onödiga detaljer. Varje presentation fungerar också som en ingång till att söka mer information och alla böcker som gör att man vill läsa mer fyller ju ändå något slags syfte tänker jag. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus
#1 - Linnea

Tråkigt att den inte höll hela vägen. Det känns jätteviktigt att alla barn förebilder. Det här hade kunnat vara en bra bok som vidgar bilden av hur man får vara som pojke.

Svar: Den är ju fortfarande väldigt bra. Och den fyller ju sitt syfte. Det är dock lite svårt att inte göra jämförelsen med Godnattsagor för rebelltjejer som jag personligen tycker var mycket mer inbjudande.
Carolina Edvinsson