Behandlingen

Titel: Behandlingen
Författare: Mo Hayder
Antal sidor: 436 (Pocket)
ISBN: 97891 7645 9881
Serie: Jack Cafferty #2
Publiceringsår: 2016 (Original: 2001)
Originaltitel: The Treatment
Första mening:  "När alltsammans var över medgav kriminalkommissarie Jack Caffert, Södra Londons beredskapsrotel för grövre brott, att av allt han sett i Brixton den där molniga julikvällen hade kråkorna varit det mest skakande."

Handling: När Jack Cafferty kommer till huset i Brixton möts han av en fasansfull syn. En man och en kvinna sitter fastbundna vid varsitt element och deras åttaåriga son är försvunnen. Jack Cafferty misstänker genast det värsta och när fallet mer och mer börjar likna en händelse ur hans eget förflutna får han allt svårare att hålla sig objektiv till brottet. För Jack blir det hela personligt och ju mer han gräver både i fallet med den försvunna åttaåringen och i sitt eget förflutna desto mer känns det som om han lever i en mardröm som inte går att vakna ur. 

Omdöme: Det här var en sådan bok som jag inte kunde lägga ifrån mig förrän den var utläst. Älskar när man har tid att plöja igenom en hel bok under en dag, även om det innebär att man måste stanna uppe lite längre.. Det blir liksom en annan läsupplevelse än när man läser lite i taget under en längre period. Däremot så är det väl egentligen inte det absolut bästa jag har läst, även om det såklart var spännande. Dels eftersom jag är trött på att läsa om manliga poliser som inte kan kontrollera sig, som slår först och tänker sedan, och dels eftersom jag inte riktigt minns exakt vad som hände i förra boken och därför hade lite svårt att relatera till Jack Caffertys flickvän Rebeccas agerande. Dessutom greppar jag inte riktigt upplösningen med gärningsmannen? Så många frågor men så få svar. Och till er som har läst: Vad säger vi egentligen om den där våldtäkten?

Det här är ju en sådan typ av bok där det egentligen är lite för mycket av allt. Det är lite för brutalt, det är lite för skruvade motiv, det är lite för udda karaktärer, det är lite för osannolikt, det dricks lite för mycket, det lämnas lite för många lösa trådar men på något underligt sätt så gillar jag det ändå. Jag ska erkänna att jag är lite trött på att huvudpersonen Jack inte kan släppa fallet med sin försvunna lillebror men det verkar som om det i alla fall blir något slags avslut på den historien i nästa bok. Om han nu inte fortsätter att dras med skuldkänslor i samtliga böcker i resten av livet. Det är för övrigt också en historia som känns lite för överdriven. Hur eller hur så kommer jag definitivt att klicka hem nästa del i serien. Jag vet inte vad det är men böckerna om Jack Cafferty lockar mig. Jag antar att det beror på det nattsvarta mörkret.


Betyg: 3/5

Köp den här:  Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Mo Hayder:
Fågelmannen (Jack Cafferty #1)

#1 - Monika

Det är lite knepigt med de här böckerna. Jag retar mig på massor, men jag kan inte låta bli att läsa dem :)

Svar: Samma här! Så tycker jag att det är med många böcker egentligen. De böckerna är ju i och för sig på sätt och vis bättre än de böckerna som lämnar en helt oberörd.. :)
Carolina Edvinsson