Jag vill gå först!
 
Titel: Jag vill gå först!
Författare: Richard Byrne
Antal sidor: 30 (Inbunden)
ISBN: 97891 7779 0006
Publiceringsår: 2018 (Original: 2017)
Serie: -
Originaltitel: I want to go first!
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Elefanterna höll på att göra sig i ordning för den långa marschen till vattenhålet längst bak i boken."

Recensionsexemplar från Lind & Co

Handling: Elefanten Elliot får alltid gå sist i ledet eftersom han är minst. Han vill dock väldigt gärna gå först och en dag kommer han på en idé för hur han ska ta sig dit. Det enda han egentligen behöver är läsarens hjälp! 

Omdöme: Jag har läst några böcker av Richard Byrne nu och precis som i Hallå, boken åt upp min hund pratar huvudpersonen i boken direkt till läsaren. Karaktären kommer med uppmaningar till läsaren för att komma till rätta med ett problem, i det här fallet handlar det om att göra olika ljud så att de andra elefanterna i boken ska lämna sin plats i ledet. Elliot uppmanar till exempel läsaren att ropa på Ellen eller att pipa som en mus eller väsa som en orm. Det är ett ganska enkelt trick för att få läsaren mer engagerad i boken och jag är ganska såld på det. Jag tycker dock att Hallå, boken åt upp min hund är roligare och innehåller fler överraskningsmoment. Här vet vi redan från början att de ska gå till vattenhålet som väntar längst bak i boken. Det brukar i och för sig aldrig vara något problem för barn att de redan på förhand vet hur boken kommer att sluta. För de minsta barnen kan boken också fungera för att prata lite om innebörden av minst, störst, först, sist och så vidare. 

När det kommer till bilderna så tycker jag att de är fint anpassade till historien, de är inte plottriga eller fulla med detaljer utan känns nästan lite barnsliga men väldigt tydliga. Det passar ihop med texten och historien som jag skulle säga passar sig till de allra yngsta inom målgruppen. Några av uppslagen innehåller dessutom flera bilder, nästan som ett väldigt enkelt seriealbum. Annars också färgglatt och gulligt. Gillar väldigt mycket! Ska du låna eller köpa en bok till en cirka 3-4 åring så är Richard Byrnes alltid ett säkert kort. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Richard Byrne:
Hallå, boken åt upp min hund!
Den jätte-, jätte-, jätte-stora dinosaurien
Denna bok tillhör Aye-Aye


#1 - Lena

Tack för tipset. Barnen på jobbet älskade boken åt upp min hund men hade totalt missat att denna kommit ut! Måste låna hem den!

Svar: Åh vad kul!
Carolina Edvinsson